İstanbul'da iki bakanlık karşı karşıya geldi... İstanbul'da iki bakanlık karşı karşıya geldi...
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Paris'teki infazların barış sürecini durdurmak için yapıldığını söyledi.

Paris'teki saldırıda hayatını kaybeden Leyla Söylemez Mersin'in Güneykent Mezarlığı'nda toprağa verildi. Terör örgütü lehine sloganlar atan kalabalık, zaman zaman da 'barışa uzanan eller kırılsın' şeklinde bağırdı. Mersin Emniyet Müdürlüğü'nün yanı sıra çevre illerden gelen çok sayıda polis ekibi, mezarlık ile cami arasındaki kavşaklarda güvenlik önlemi aldı.

Cenaze töreninde konuşan Demirtaş, Paris'teki infazların, başlamak üzere olan çözüm sürecinin durması için yapıldığını söyledi. Çirkin politikaların, komplo teorilerinin halkın görkemli duruş ve sahiplenmesiyle püskürtüldüğünü ifade eden Demirtaş, cenazelerde provokasyonlar yapılacağı yönündeki söylemlere de tepki gösterdi. Kürtlerin provokasyonlara gelecek bir halk olmadığını dile getiren Demirtaş, günlerdir provokasyon olacak reklamını yapanların, halkın onurlu duruşu altında herhalde ezildiğini aktardı.

Kürt halkının 100 yıldır kendi anavatanında barış içerisinde yaşamak istediğini vurgulayan Eşbaşkan Demirtaş, “Sorun bu sesi duymayanlardaydı, sorun, bu çığlığa, bu haykırışa kulaklarını kapatanlardaydı. Biz hiçbir gencin, insanın yaşamını yitirmeden, tek bir damla kan akmadan, bir tek ananın gözyaşı akmadan bu sorunu çözebiliriz dedik. Hiçbir zaman kan dökülsün istemedik. Her şeye rağmen önümüzde bir fırsat var dedik ve Paris katliamı bir kez daha çözüme vesile olsun istedik. Biz böylesi bir fırsatı değerlendirmek için hazır olduğumuzu belirttik. Cenazelerimizin başında intikam yemini, kinle, öfkeyle hareket etmek yerine barış diye haykırdık ve bu onurlu duruşun, bu erdemli duruşun anlaşılmasını istedik. Şimdi artık bu sesin, bu çığlığın, duyulmasını, buna cevap verilmesini bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Madem hükümet bu konuda adım atmak istiyor, madem İmralı'da başlatılan süreci müzakereye dönüştürmek istiyor, işte parti olarak biz hazırız, halk hazırdır.” diyen Demirtaş, tek istediklerinin gerçekçi ve samimi bir çözüm iradesi olduğunu dile getirdi.

Leyla Söylemez'in babası Cumali Söylemez ise Türk kadınlarına seslendi. Savaşın Türk ve Kürtler üzerinden denendiğini vurgulayan Söylemez, "Sizinle bizim üstümüzdeki kirli siyaset, onların cebini dolduruyor, onları yaşatıyor. Hepimiz de eziliyoruz. Bunu Türk anaları iyi bilsinler ki, ikide bir diyorlar, biz gözyaşı istemiyoruz. Sanki Kürtler çok mu istiyor? Kürtler hiçbir zaman gözyaşı görmek istemiyor. Biz bir asker öldüğü zaman da üzülüyoruz. Çünkü 8 çocuğu 20 yaşına getirene kadar insanın neler çektiğini biz çok iyi biliyoruz. Nasıl Türkün yaşamaya hakkı varsa Kürdün de vardır, bunu kimse engelleyemez. Kürtler hiçbir zaman terörist değildir." dedi.

Konuşmaların ardından güvercinlerin uçurulduğu cenaze törenine, BDP'li yöneticiler ve milletvekilleri katıldı.

Editör: TE Bilisim