Milli egemenliğimiz kaldı mı? Milli egemenliğimiz kaldı mı?
Demokrasinin iyi ya da kötü işlediği batı toplumunda siyasete katılım oranı düşüktür.Sorun Türkiyede üye sayısının çokluğu, yada azlığı değil niteliktedir.
Eğer siyaset kurumu toplumsal bir değişim hedefliyor ise üye sayısını nitelikli olmak kaydıyla artırmalıdır. Bu parti içi eğitimle mümkün olacaktır.
Niteliki üye sayısı ne kadar çok olursa merkez teşkilatın denetlenmesi o kadar kolaylaşabilir. Aksi durumda merkez kendi tüzüğünü genelgeler vasıtasıyla delebilir ve denetlenemez duruma gelir ki; bu siyasi gücü küçük bir zümrenin ele geçirmesi sonucunu doğurur.
Şu demektir ki artık siyaset kurumu devlet gücünü ele geçirmeye çalışan(kendi çıkarları,ya da bağnaz ideolojik tutumlar için)bir konumdadır.
Geçmişte faşist, nazist ya da sosyalist kuram adına bunların yapıldığını; devlet gücünü ele geçiren siyaset kurumu temsilcilerinin yönetimlerini kısa zamanda baskıcı, tiranlıklara döndürdüklerini ve sonuç olarak ömürlerinin çok uzun olmadıklarını biliyoruz.
Eğer nitelikli üye sayısı mümkün olduğunca arttırılabilirse toplumsal bir değişim gerçekleştirilebilir; bu demokratik, katılımcı, sivil siyasetin hayata geçirilmesi demektir.

Ümit AYDIN

Editör: TE Bilisim