Gümüşhane STK’ları Ayaklandı; “Utanç Köprüsü” Gümüşhane STK’ları Ayaklandı; “Utanç Köprüsü”
Samsun'da devlet himayesinde bulunan 0-6 yaş grubundaki 150 çocuk kendisine kucak açacak koruyucu aile bekliyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın öncülüğünde başlatılan Gönül Elçileri Projesi ile devlet kurumlarında 14 bin çocuk himaye edilirken, projeye destek veren gönül elçilerinin sayısı 15 bini geçti. Samsun’da da 500 çocuktan 52’si 48 koruyucu aile yanına yerleştirildi. 150 çocuk için ise gönüllü aile bekleniyor.

Yetiştirme yurtlarında koruma altına alınan kimsesiz çocukların aile ortamında yetiştirilmesinin hedeflendiği projede, koruyucu aile sayısı başarıya tırmanıyor. Gönül Elçileri Projesi’ne ilişkin sürdürülen çalışmalar hakkında Cihan’a konuşan Samsun Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Adnan İpekdal, koruyucu ailenin hem yetiştirilecek kimsesiz çocuklara hem de birçok toplumsal sorunun çözümüne büyük katkı sağlayacağının altını çizdi. Çocukların tüm masraflarının devlet tarafından karşılanacağını, aileye yük getirmeyeceğini ifade eden İpekdal, hayırseverlerden destek beklediklerini kaydetti.

Zaman zaman ailelerin parçalanması sonucu terk edilmiş çocuklarla karşılaşabildiklerini ifade eden Samsun Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü İpekdal, "Projede öncelikle anne ve babası tarafından terk edilmiş çocukların vereceğimiz desteklerle birlikte ailesine yakın bir ortamda yetiştirilmelerini istiyoruz. Mümkünse amcası, halası, dayısı, teyzesine koruyucu aile olmalarını teklif ediyoruz. Eğer böyle bir durum söz konusu olmazsa, o zaman çocuğun bakım sorumluluğunu üstlenebilecek bir koruyucu aile bekliyoruz." dedi.

Koruyucu aile olabilme yaşının 50’den 65’e yükseltildiğini, 25-65 yaş arasında evli ya da bekar her Türk vatandaşının koruyucu aile olabileceği bilgisini veren İl Müdürü Adnan İpekdal, ancak aile ile çocuk arasındaki yaşın en az 18 olması gerektiğine dikkat çekti. Şuana kadar Samsun’da 52 çocuğun 48 koruyucu aile yanına yerleştirildiğini söyleyen İpekdal, "Öncelikle koruyucu ailelerin ve çocukların da rızası alınıyor. Ailenin sosyal incelemesinde sorun yoksa, 1 yıllık süreçte çocuk için problem yaşanmıyorsa, aile ile çocuk arasında uyum varsa bizim için de sorun yok demektir. Ailenin başına sıkıntı geldiğinde veya uyum sorunu varsa çocuğu geri alıyoruz. En fazla da 3 çocuk verebiliyoruz. Şuan 0-6 yaş aralığındaki 150 çocuğumuz var ve onları sahiplenecek koruyucu aile çıkmasını bekliyoruz. Toplamda ise 450 evladımız korumamız altında." açıklamasında bulundu.

Koruyucu ailenin yanına yerleşecek çocukların masraflarının devlet tarafından karşılanacağını hatırlatan İpekdal, "Çocuğun bakım ücreti, yılda 3 defa giyim, okula gidiyorsa senede 1 defa eğitim yardımı, yaş ve okul durumuna göre de 350 TL ile 750 TL arasında maddi destek sağlıyoruz. Koruyucu aile sistemi çok önemli. Yurt veya yuvalarda çocuklar anne, baba ve kardeş figüründen mahrum olarak yetişiyorlar. Bu, çocuğun bir aile ortamından yetişip anne ve baba modelini bir arada görmesi açısından önemli. Koruyucu ailede yetiştikten sonra sosyal yaşamına büyük katkı sağlayacak. İlerideki yaşlarda ortaya çıkabilecek uyum problemleri, iş yeriyle ilişiğinin kesilmesi, evliliklerini sürdürememeleri gibi hadiseler, aile yaşamını bilmemelerinden kaynaklanıyor. Çünkü ailevi kavramlar, aile içinde öğrenilen kavramlardır. O nedenle bu sosyal yaranın çözümü için koruyucu aileyi öngörüyoruz." ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim