Yeni Anayasa devleti yıkmaksa ne yapmalı? Yeni Anayasa devleti yıkmaksa ne yapmalı?
Diyarbakır İş Kadınları Derneği (DİKAD) Başkanı Reyhan Aktar, evli kadınların kazandığı paraların yönetiminin eşlerinde, bekar kadınların kazandığı paranın ise yönetiminin babalarında olduğunu belirterek, “ Kırılması gereken daha çok kalıp var.” dedi.
DİKAD Başkanı Aktar derneğin yeni yönetiminin de katılımıyla basın mensuplarıyla bir araya geldi. 50’den fazla üyesi olduğu dernek başkanlığını yaptığını ve kadınların ekonomik bağımsızlığını kazanmış olsa da feodal baskının altında olduğunu hissettiklerini dile getiren Aktar, “ Çünkü şöyle bir durum; bizim için ekonomik özgürlük, kadının parayı kazanmaya başlamasıyla başlamıyor. Esas ekonomik özgürlük, kadının çalışmadan sonra kazandığı parayı harcamasıyla başlıyor. Yaptığımız çalışmalarda şunu gördük evli hanımların kazanmış olduğu paranın yönetimi ağırlıklı olarak eşlerinde, bekar olan hanımlarda da evli hanımlara oranla daha az oranda görünüyor ama ağırlıklı olarak paranın kullanımının erkekte olduğunu görüyoruz. Aslında bu şudur; toplumdaki feodal yargıdan ziyade öyle bir yargı var kadının çok rasyonel düşünemediği bir kaygısı var. Burada erkek ya da kadın olmak fark etmiyor. Ailede bu işin başındaki erkekleri daha sorumlu tutuyoruz. Hala kırılması gereken çok kalıp var farkındayız, bu süreç içerisinde çalışmalarımız devam edecektir.” ifadelerini kullandı.
Yeni yönetimle birlikte derneğe erkeklerin de üye olabilmelerine olanak sağladıklarını belirten Aktar,” Erkeklerle beraber bu işin birlik içerisinde sağlanabileceğini düşünüyoruz. Bu yolda erkeklerle beraber çalışacağız. Üye sayılarımız Ocak ayında 50’i buluyor. Mart sonu itibariyle 70’e yakın üye hedefliyoruz. Şuanda 15 erkek üyemiz var. Umudumuz bir sonraki dönemde yönetim ve denetim kadrolarında erkeklere yer vermektir. “ şeklinde konuştu. Girişimci kadın sayısının arttırılması ve istihdam yaratacak girişimlere destek olmak istediklerini anlatan Aktar, yaptıklarını genel kurul toplantısında Diyarbakır iş kadınlarının güçlü bir ilerleme kaydettiğini dile getirdi.

Diyarbakır'da yaşayan kadınların iş dünyasına atılması oranıyla ilgili soruya da Aktar şöyle cevap verdi: “Maalesef Diyarbakır'da bu oran yüzde 12 düzeyinde. Bizim birçok istatistik çalışmamız Şanlıurfa ile birlikte yapılıyor. Diyarbakır'ın kendine özgü birçok özelliği var. Bir çok alanda Diyarbakır ile ilgili spesifik verilere ulaşamıyoruz. Şuan elimizde var olan verilerde Diyarbakır'daki verilerin diğer illere göre çok düşük olduğudur. Ama kendi bölgesi içinde durumun biraz daha iyi olduğunu görülüyor.“

Editör: TE Bilisim