En Önemli Rızık: Beşerî Sermayemiz En Önemli Rızık: Beşerî Sermayemiz
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin açılan ikinci davanın görülmesine devam edildi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, tutuklu bulunan eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, eski Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer ile dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdür Yardımcısı Ercan Demir ve ana davanın hükümlüsü Yasin Hayal hazır bulundu. Bu arada davanın tutuksuz sanığı Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç ise duruşmaya katılmadı.

Eski İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun, eski İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ile ana dava dosyasından Erhan Tuncel'in de aralarında bulunduğu 12 tutuksuz sanığın hazır bulunduğu duruşmada, hükümlü Ogün Samast ile başka suçtan tutuklu 5 kişi bulundukları ceza evinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) bağlantısı aracılığıyla duruşmaya katıldı. Duruşmaya katılmayan müdahil Dink ailesini ise avukatları temsil etti. Duruşmada, bazı sanıkların reddi hakim taleplerinin bir üst mahkeme olan İstanbul 15 Ağır Ceza Mahkemesi’nce reddedildiği belirtildi.

Celalettin Cerrah'ın avukatı Mehmet Köksal, söz alarak, yetki ve davanın açılma usulü ile ilgili iki ön şartın oluşmadığını öne sürerek, "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) 22 Ocak 2014 tarihli kararı sonrası bölge idare mahkemesi davada herhangi bir delilin ortaya çıkmaması nedeniyle müvekkilim hakkında kovuşturma izni vermemiştir. Müvekkilim hakkında kovuşturma izni ve açılmış bir soruşturma bulunmadan hakkında kovuşturma kararı verilmesi hükümsüzdür." dedi.

Köksal, davanın ön şartlarının yerine getirilmesi gerektiğini ve vali statüsünde olan müvekkili Cerrah'ın yargılanmasının ancak Yargıtay'ın ilgili dairesinde mümkün olabileceğini söyledi. Köksal, "Bu yüzden müvekkilim açısından mahkemenizin yetkisiz ve geçersiz olduğunu düşünüyorum. Müvekkilim hakkındaki davanın ayrılması, dosyanın yetkili mahkemeye gönderilmesini talep ediyorum." diye konuştu.

Dink ailesinin avukatlarından Bahri Belen ise, Cerrah'ın suç döneminde vali değil, İstanbul Emniyet Müdürü olduğuna vurgu yaptı. Belen, Cerrah'ın avukatının yetkisizlik ve görevsizlik talebine ilişkin mahkemenin ret kararı vermesini talep etti.

Duruşma savcısı Evliya Çelebi de, Cerrah'ın suç döneminde vali değil İstanbul Emniyet Müdürü olduğunu ve soruşturulması için izninin alınmasının söz konusu olamayacağını kaydederek, taleplerin reddine karar verilmesi yönünde görüşünü açıkladı.

Mahkeme heyeti, avukatların taleplerine ilişkin karar vermek üzere duruşmaya bir süre ara verdi.



Cihan

Editör: TE Bilisim