Yerel halktan insanların dediğine göre yandaki dereden su takviyesi yapılmış. Gölün tabanına kil yayıldığı için zaten geçirimsiz ve suyu tutuyor. Ancak kil suyu bulandırdığı için gölün o eski halinden eser yok tabii.

Eskiden gol tabanında kil olmadığı için suyu berrak ve çevredeki yeşil rengi yansıtan bir zümrüte benziyordu. Simdi göl kenarındaki çimen bile başka yerden getirilmiş.

Yol kenarına dizilen taşlarla beraber daha çok bir havuza benziyor. Bu dipsiz göl olayının tam ortasındaki yerel bürokratlardan birisi ile konuştum.

Dedi ki: "burada buzul falan yok, buraya buzul gölü denmesi çok komik".

Ben de ona buzul gölünün ne olduğunu anlattım.

Dedi ki: "yahu 2 yıldır bu konu gündemde ancak buzul gölünden ne kastedildiğini simdi anladım."

Bu kişi üniversite mezunu. Ülkedeki coğrafya eğitiminin seviyesine mi yanalım, yoksa o seviyeye rağmen, bu kavramı bilebilecek kişilerin o görevlere gelemeyişine mi yanalım!

Kısaca buzul gölü demek etrafında şu an buzul olan göl demek değildir. Buzul gölü isimlendirmesi, gölün içine yerleştiği çanağın nasıl oluştuğu ile ilgilidir.

Milli egemenliğimiz kaldı mı? Milli egemenliğimiz kaldı mı?

Bu anlamda buzul gölleri, yaklaşık 12 bin yıl önce en sonuncusu sona ermiş olan dört buzul döneminde, buzulların dağların yüksek kesimlerinden aşağı kesimlerine hareket ederken oydukları çanaklarla ilgilidir. Buzul aşındırma şekillerinden olan çanaklar, daha sonraki buzul arası dönemlerde eriyen sularla dolarak bu golleri oluşturur.

Bizim dağlarda bu tur buzul aşındırma ve biriktirme şekilleri bolca bulunmaktadır. Çünkü son buzul çağında burası tamamen buzullarla kaplıydı.

Hatta bugün ormanlarımızı oluşturan Sari Çam’da buzul döneminde daha da soğuyan Sibirya’dan gelmiş ve relikt olarak buralarda kalmıştır.

Yani buzul gölü demek su an buzul olan gol demek değildir. Bu anlamda mesela Çakır Göl'de bugün halen kalıcı buzul varken, Dipsiz Göl'de yoktur ama ikisi de buzul gölüdür.

YILMAZ ARI

Editör: TE Bilisim