Suriyeli ve İranlıların nasıl üniversite hocası yapıldığı ortaya çıktı Suriyeli ve İranlıların nasıl üniversite hocası yapıldığı ortaya çıktı
İzmir Diş Hekimleri Odası Başkanı ve Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Rıza Alpöz, 20 Mart Dünya Ağız ve Diş Sağlığı Günü'nün dolayısıyla yaptığı açıklamada, ağız ve diş sağlığının genel sağlığın ayrılmaz bir parçası olduğunu, ağız ve diş hastalıklarının, özellikle de diş çürüğünün engellenebilir bir hastalık olduğunu belirtti.

Dünya Ağız ve Diş Sağlığı Günü'nün, çürük yaygınlığı yüzde 98'lere varan, yıllık diş macunu kullanımı kişi başına 110 gr. olan, diş fırçasıyla halen hiç tanışmayanların olduğu Türkiye'de buruk bir şekilde kutlandığını belirten Prof. Dr. Alpöz, ''Serbest çalışan diş hekiminin önüne mesleğini icra ederken her geçen gün yeni zorlukların çıkarıldığı, sağlık çalışanlarının değersizleştirildiği, diş organının insan vücudundan soyutlanmış bir organ olarak algılandığı bir ortamda diş hekimleri, yıllardır ağız ve diş sağlığının vücudumuzun genel sağlığıyla direkt ilişkili olduğunu toplumumuza anlatmaya çalışıyor. 2013 yılında yayımlanan İstanbul deklarasyonu ile ağız ve diş sağlığının genel sağlığın ayrılmaz bir bileşeni olduğu vurgulanmış ve diş hekiminin bu konudaki rolüne dikkat çekilmiştir. Unutmayalım ki sağlık ağızdan başlar. Dişimiz de bir organdır, ağzımızdayken kıymetini bilmediğimiz bu organımızın değerini bilelim.'' dedi.

Diş çürüğünün, dünya genelinde en yaygın hastalıklar arasında yer aldığını belirten, her gün iki ya da üç kez en az iki dakika diş fırçalanması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Alpöz, ''Her yönümüzle bizi örnek alan çocuklarımıza da örnek olmamız gerekiyor. Rafine şeker ve tatlandırıcılardan olabildiğince uzak duralım. Yoğun kalorili ve çürük yapıcı tatlılardan çok, meyve ağırlıklı beslenelim. Sigara içmeyelim. Diş fırçamızı ayda bir değiştirelim. Çocuklarımızı, süt dişleri çürümeden büyütelim. Çürük ve iltihaplı dişlerin genel sağlığımızı da olumsuz yönde etkilediğini, iltihaplı süt dişleri yüzünden her yıl yüz binlerce çocuğumuzun antibiyotik kullanmak zorunda kaldığını unutmayalım. Her yıl düzenli olarak diş hekimimizi ziyaret edelim.'' dedi.

Editör: TE Bilisim