Lozan'ı çiğneyen bir “tarihi” tören Lozan'ı çiğneyen bir “tarihi” tören
 Diyanet İşleri Başkanı’nın “İzmir’in farklı bir dindarlığı var” açıklamasına tepkiler dinmiyor. CHP’li Keskin, “Görmez’in, o makamda oturması, ulusal birliğimize de dinimize de zararlı olacak” dedi

İzmir’in manevi hayatının, din görevlileriyle yeniden ayağa kaldırılacağını söyleyen Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’e tepkiler giderek büyüyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin, “Görmez’in, o makamda oturması, ulusal birliğimize de dinimize de zararlı olacaktır. İzmirlilerden ve tüm kamuoyundan özür dilemesi ve istifa etmesi gerekir” dedi. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın görevlerinin “İslam dininin inanç, ibadet ve ahlak esasları ile ilgili işlerini yürütmek ve ibadet yerlerini yönetmek” olduğunu belirten Keskin, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
 

Garabet ve sorumsuzluk
 

“Diyanet İşleri Başkanı’nın görevleri arasında, hangi ilin ne kadar dindar olduğunu ve irfanının ne düzeyde bulunduğunu ölçmek gibi bir garabet ve sorumsuzluk bulunmamaktadır. Bu, dinen de mümkün değildir. Diyanet İşleri Başkanı’nın, İslamiyeti layıkı ve olanca derinliği ile anlayamadığı ve kavrayamadığı görülmektedir. Böyle olmasa ’İzmir’in farklı bir dindarlığı var. Bu dindarlığın irfan geleneğine ihtiyacı var’diyebilir miydi?” İzmir’in dindarlığının “tarikat dindarlığı, uydurma ve dayatma” değil, “Kur’an dindarlığı yani gerçek İslam” olduğunu savunan Keskin, şöyle devam etti:
 

AKP’nin yan kuruluşu
 

“Sayın Görmez’in, Diyaneti, AKP’nin yan kuruluşu haline getirme, iktidarın laik cumhuriyeti çökertme hesap ve hedeflerine paralel bir kurum haline dönüştürerek, bu saygın teşkilatı anayasal konumundan uzaklaştırma çabaları bilinmektedir. Gelmiş geçmiş hiçbir Diyanet İşleri Başkanı, milletin birliğine ve dirliğine katkıda bulunması gereken Diyaneti, iktidarın yan örgütü haline getirme zilletine düşmemiştir.” Diyanet İşleri başkanlarının hiçbirisinin milli tarihin iftiharları arasında saygın bir yeri olan İzmir ve İzmirliler hakkında böyle değerlendirmeler yapmadığını vurgulayan Keskin, “Sayın Görmez, ehliyet, liyakat ve güvenilirlik açılarından ağır yara almıştır. O makamda oturması, ulusal birliğimize de dinimize de zararlı olacaktır. İzmirlilerden ve tüm kamuoyundan özür dilemesi ve istifa etmesi gerekir” ifadelerini kullandı.


Editör: TE Bilisim