Nasıl iyi yönetiliyor muyuz? Nasıl iyi yönetiliyor muyuz?
Diyarbakır’ın Sur ilçesinde bulunan ve dünyada tek olma özelliğini taşıyan Dört Ayaklı Minare de çatışmalardan nasibini aldı. Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alınan eserler arasında bulunan tarihi yapı, dün gece ağır otomatik silahlarla tarandı. Yapının dört ayağından ikisi büyük zarar gördü.

Minarenin olduğu sokağa hendek kazıp barikat kuran YDG-H mensuplarıyla güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmada ‘dört ayağı ile dört İslam mezhebini simgeleyen Anadolu’daki tek örnek yapının’ iki ayağı zarar gördü. Tarihi yapının iki ayağına onlarca kurşun isabet etmesi sonucu kırılan parçaları yere düştü.

Diyarbakır’ın merkez Sur ilçesinde çıkan ve şehir merkezine taşınan çatışmalarda, 4 Temmuz tarihinde UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne giren tarihi surlar ve bazı yapılar da zarar gördü. 7 Haziran’dan sonra sokağa çıkma yasağının ilan edilmesinin ardından ilçede yaşanan çatışmalarda Kurşunlu Camii, Surp Giragos Kilisesi, Ermeni Katolik Kilisesi büyük hasara uğradı. Fatihpaşa, Dabanoğlu ve Hasırlı mahallelerinde bulunan Kurşunlu, Hacı Hamid, Kadı ve Hasırlı camileri ise müftülük tarafından ibadete kapatıldı.

Yine geçen günlerde Sur ilçesinde yine hendek kazıp barikat kuran YDG-H’liler, dün akşam saatlerinde güvenlik güçleriyle çatışmaya girdi. Hasırlı ve Hançepek bölgesindeki sokaklarda bulunan örgüt mensuplarına güvenlik güçleri zırhlı araçlar içinden ateş açtı. Arada kalan, dünyada benzeri olmayan yapı olan Dört Ayaklı Minaresi zarar gördü. Minarenin dört ayağından ikisine onlarca kurşun isabet etti. Ağır makineli silahlardan çıktığı anlaşılan kurşundan minarenin iki ayağını tahrip etti.

ESNAF TEPKİLİ: MİNAREMİZİ BAŞIMIZA YIKACAKLAR

Minarenin olduğu sokaktaki esnaf ise yaşanan tepki gösterdi. Minarenin ata mirası olduğunu anlatan esnaflar, bunu ancak tarihi ve insanlık düşmanlarının yapabileceğini kaydetti. Bir esnaf, “Minaremizi başımıza mı yıkacaklar. Yazık ve günah. Bu olanları kabul etmiyoruz. Huzur istiyoruz.” dedi. Yaşanan olaylardan dolayı halkın büyük bir mağduriyet yaşadığını anlatan esnaflar, olayların artık durması gerektiğini kaydetti.

BARO BAŞKANI ELÇİ: SİVİL ALANDAKİ AĞIR SİLAHLI ÇATIŞMALAR CENEVRE SÖZLEŞMESİNE AYKIRI

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi de tarihin zarar görmesine tepki gösterdi. Elçi, “Diyarbakır'ın simgelerinden tarihi Dört Ayaklı Minare, yaşanan silahlı çatışmalardan böyle etkilenmiş, tarihi Sur bölgesinden daha önce çok sayıda cami ve tarihi eser silahlı çatışmalar nedeniyle tahribata uğradı. Sivil ve yaşam alanlarında ağır silahlarla yaşanan silahlı çatışmalar Cenevre İnsancıl Hukuk İlkeleri'ne aykırı olduğu gibi, tarihi ve kültürel değerleri de yok ediyor. Sivil yaşam alanlarında silahlı çatışma ve operasyonlara son verilmesi gerektiği biçimindeki çağrımızın ne kadar önemli olduğu bu Dört Ayaklı Minare tahribatıyla daha çarpıcı gözler önüne seriliyor.” şeklinde açıklama yaptı.

Editör: TE Bilisim