UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan, Diyarbakır Surlarından gece saatlerinde sökülen taşların kafe ve restoranların yapımında kullanılmak üzere satıldığı iddiası üzerine operasyon düzenlendi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy  konu ile ilgili açıklamada bulundu

Osmanlı’nın Kürtleştirdiği  Türkler! Osmanlı’nın Kürtleştirdiği Türkler!

10 KAMYON TAŞ

“Sur ilçesinde bulunan tarihi surların sökülerek satılmaya çalışıldığı iddiaları üzerine Emniyet Müdürlüğü’nce belirlenen noktalara operasyon gerçekleştirilmiştir. Yaklaşık 10 kamyon civarında tarihi olma ihtimali olan taş tespit edilerek Müze Müdürlüğü tarafından kontrol altına alınmıştır. Taşların kendisine ait olduğunu iddia eden şahıs hakkında gerekli yasal işlemler başlatılmıştır. İl Kültür Turizm Müdürlüğü’nce tarihi Diyarbakır surları ve tescilli yapıların varsa olumsuzluklarına zamanında müdahale edilmesi amacıyla alanında uzman kişilerden ‘Sur Denetim ve İnceleme Komisyonu’ kurulmuştur. Diyarbakır Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü uzmanları söz konusu surlarda gerekli incelemelerde bulunmuşlardır.

FAİLLER TESPİT EDİLMEYE ÇALIŞILIYOR

Diyarbakır Dış Kent Surlarındaki 5, 10, 26, 31, 34, 39, 42 ve 79 nolu burçların işgal edilmiş ve izinsiz müdahale edilmiş olduğunun tespit edildiğini belirten bakan Ersoy hukuki sürecin başlatıldığını belirtip şunları kaydetti:

“ Dünya Mirası olan Diyarbakır surlarına zarar veren veya işgal eden failler hakkında suç duyurusunda bulunulabilmesi için öncelikle burçlara zarar veren faillerin kimlik ve adres bilgileri tespit edip tutanağa bağlanarak ivedilikle gönderilmesi talep edilmiştir. Bakanlığımız teknik personelleri ve Sur İlçe Emniyet Müdürlüğü’nce yerinde yapılan incelemeler sonucunda hazırlanan tutanak Diyarbakır Valiliği’ne iletilmiştir.”

Editör: TE Bilisim