İsrail-İran geriliminde Cihat Yaycı'dan çarpıcı yorum: Bu bir cambaza bak savaşıdır' diyerek Türkiye'yi uyardı İsrail-İran geriliminde Cihat Yaycı'dan çarpıcı yorum: Bu bir cambaza bak savaşıdır' diyerek Türkiye'yi uyardı
Doğa Derneği tarafından hazırlanan, "Gediz Deltası’nın Önemi ve İzmir Körfez ve Limanı Rehabilitasyon Projesi" raporuna göre deltaya dökülmesi planlanan çamurun, dünyadaki iyi örneklerde olduğu gibi dalyanların restorasyonu için değerlendirilmesi halinde birçok canlıyı barındıracak yeni alanlar oluşturulabileceği belirtildi. Tarama sırasında körfezden çıkarılacak çamurun, dalyanlardaki bozulmuş kıyı şeridinin canlılar için yeniden oluşturulması amacıyla kullanılabileceği belirtilen rapora göre uzmanlarla birlikte Çilazmak Dalyanı’nın kuzeye doğru onarımı, kıyı adacıklarının ve bataklıklarının yapılması gibi çözümler üretmenin mümkün olduğu bildirildi.

Konuya ilişkin bir açıklama yapan Doğa Derneği Genel Müdürü Engin Yılmaz, şunları söyledi: “İzmir’in en doğal hali olan Gediz Deltası ve flamingolar, şehrin kimliğinin ayrılmaz bir parçası. Bu nedenle en az körfez kadar korunmayı ve iyileştirilmeyi hak ediyor. Çıkarılacak çamur, başta Çilazmak Dalyanı olmak üzere Gediz Deltası'ndaki bozulmuş dalyanların onarılması ve kuşlar için yeni kıyı yaşam alanlarının yaratılması için kullanılmalı. Bu çamuru, Gediz Deltası’nda yasalarla korunan bir alana döküp başta flamingolar olmak üzere pek çok canlının evini yok etmek zaten kanunen imkansız. Bu çamur, flamingoları yok edecek bir tehdit olmak yerine, dünyadaki iyi örneklerde olduğu gibi binlerce canlıya kaybettikleri yaşam alanlarını geri kazandıracak bir fırsata dönüşebilir.”

Gediz Deltası, bugüne kadar kaydedilen 289 kuş türü başta olmak üzere doğal zenginliğiyle uluslararası olarak Akdeniz’in en önemli sulak alanlarından biri kabul ediliyor. Deltanın çamur depolanması ve işlenmesi planlanan bölümü de birçok canlı için çok önemli bir beslenme alanı.

Editör: TE Bilisim