İskeçe Festivali'ne Türkiye'den giderek katılanlar ne eğlenmiştir ama!!! İskeçe Festivali'ne Türkiye'den giderek katılanlar ne eğlenmiştir ama!!!
Zirve Üniversitesi Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hidayet Tok, çocukların ruh sağlığını okuldaki faktörlerin belirlediğini ifade etti.

Çocukların sağlıklı gelişimlerinin, okulda kendileri ile ilgilenen, ihtiyaçlarını zamanında ve uygun bir şekilde karşılayan öğretmenlerine bağlı olduğunu kaydeden Tok, “Çocuğun aileden sonra ilk sosyal çevresini oluşturan okulda, öğretmen anne baba gibidir. Bir süre sonra anne babadan önde gelir. 'Annem babam her şeyi bilir' düşüncesinin yerini 'Öğretmen en doğruyu bilen ve yanılmayandır' düşüncesi alır.” dedi.

Daha önce anne babası ile özdeşim kuran çocuğun artık öğretmeniyle özdeşleştiğini ve onu model aldığını kaydeden Tok, “Öğretmenini seven çocuk okula istekli gider, görev ve sorumluluklarını yerine getirir. Bu durum okul başarısını ve uyumunu olumlu yönde etkiler. Daha sonraki öğrenim yaşantılarına sağlam ve güvenli bir temel oluşturur.” diye konuştu.

Eğitimin sadece okullarda geçen bir süreç olmadığına dikkat çeken Tok, “Ailelerin de kaliteli bir eğitimin gerçekleşmesinde önemli rolü vardır. Aile, eğitim açısından okulun dışındaki en etkili çevredir. Bu nedenle eğitim açısından okul-aile arasında sağlam bir ilişkinin kurulması önemli ve zorunludur. Eğitim sistemimizde okul-aile ilişkisi denilince akla çok fazla üretken olmayan sıkıcı toplantılar, üzücü haberlerin söylendiği etkinlikler gelmektedir. Okul ve ailenin çok ayrı görevlere sahip ve birbirlerinin işine karışmamaları gereken kurumlar olmaları gerekir. Anne ve baba, çocuk eğitimi konusunda bilgili, görev ve sorumluluğunu bilen, davranışlarıyla çocuğa örnek olan bir yapıda olmalıdır.” dedi.

Genellikle okulda disiplinin sağlanması için aileden yardım beklendiğini de anımsatan Tok, “Ailede çocuğun eğitim ve öğretiminden sadece okulu sorumlu tutar. Oysa sağlıklı, kaliteli bir eğitimin gerçekleşmesi için öğretmen-veli ilişkilerinin geliştirilmesi, atılması gereken en önemli adımdır. Okul ve aile çocuğu yetiştirip, onun hayata kazandırılması konusunda çalışan en önemli kurumlardır. Bu iki kurumun sürekli iletişim içinde olması gerekir.” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim