Büyük Hun-Türk Kurultayı, Türklerin tarihteki yaşamlarının görkemli bir atmosferde sunulduğu ve bu havayı teneffüs etmek isteyen 27 ülkeden 200.000 Türkün katıldığı dünyanın en büyük Türk organizasyonudur. Büyük buluşma bu yıl 16-20 Ağustos tarihleri arasında Macaristan’ın Bugaç kasabasında düzenlenecek. 

Dünyanın En Büyük Türk Organizasyonu


‘Millî Mücadele’nin Dinci Muhalifleri’ ‘Millî Mücadele’nin Dinci Muhalifleri’

Dünyanın en büyük organizasyonları arasında gösterilen buluşmada; atlı gösteriler, göçebe savaş oyunları, okçuluk gibi etkinliklerle Türklüğün simgesi olan değerler yeniden canlandırılıyor. Siz de Film setlerini aratmayan görüntülerin yaşandığı kurultaya katılarak at binebilir, ok atabilir, kılıç kuşanıp bir alp edasıyla bozkırlarda gezinebilirsiniz.

Türk-Hun Kurultayı nasıl doğdu, kurultayda düzenlenen etkinlikler nelerdir, kurultaya nasıl katılırım sorularının cevabı ve kurultayla ilgili merak ettikleriniz haberimizde...

Dünyanın En Büyük Türk Organizasyonu


Hun-Türk Kurultayı Nasıl Doğdu?

Büyük Hun-Türk Kurultayı’nın düzenlenmesi fikri ilk olarak Macar Antropolog Andras Zsolt Biro tarafından 2006 senesinde ortaya atılmıştır. Macar Antropolog,  Kazakistan’da sürdürdüğü araştırmalar esnasında Karpat Havzası Macarları ile Madjar kabilesi arasında genetik bir akrabalık olduğunu ispatlayınca, kurultay etkinlikleri fikrini ilan etmiştir. Kurultay, 2006 yılından günümüze sürdürülen başarılı organizasyonlarla dünyanın en büyük gelenek yaşatıcı organizasyonu olmayı başarmıştır.

Dünyanın En Büyük Türk Organizasyonu


Kurultaya Hangi Ülkeler Katılıyor?

Günümüzde Hun-Türk Kurultayı’na katılan millet ve boylar şu şekildedir: Azerbaycan Türkleri, Başkurt, Bulgar, Avar, Buriat, Japon, Karakalpak, Kazak, Kırgız, Madyar Boyu, Özbek, Moğol, Tatar, Türkmen, Türkiye Türkleri, Uygur, Macar, Saha ve Kuzey Kıbrıs Türkleri.

Kurultayda Düzenlenen Etkinlikler

Macaristan Turan Kurultayı programında, 500-1000’li yılların Orta Asya Turan halklarının günlük yaşamlarından kesitler sunulmaktadır. Bu etkinlikler arasında en çok ilgiyi Turan atlılarının yaptıkları gösteriler çekiyor. Bunun yanısıra göçebe savaş oyunları, okçuluk ve tazı-şahin yarışları da katılımcıların coşkulu anlar yaşamasına neden oluyor. Sizde bu coşkulu gösterileri izleyebilir, hatta bizzat katılabilirsiniz.

Dünyanın En Büyük Türk Organizasyonu


Organizasyon sırasında giyilen deri kıyafetler, kürk kalpaklar ve demir zırh, katılımcıların adeta zamanda yolculuk yapmalarını sağlıyor. Yine 
Hun-Türk Kurultayı sırasında Orta Asya kökenli otağ yani Turan çadırları kuruluyor. Atlı süvariler savaş sanatlarını sergiliyor ve Türk kavimlerinin geleneksel özelliklerini yansıtıyorlar. 

Bunların yanında her sabah günün ağarması sırasında katılımcılar davul ile uyandırılıyor. Bu davulun en önemli özelliği ise dünyanın en büyük şaman davulu olmasıdır. 188 santimetre çapındaki davulun derisi için bir bütün sığır derisi ve kavak ağacı kullanılmış. 

Büyük Hun-Türk Kurultayı’na Türkiye’nin Katılımı

Türkiye, Organizasyona ilk olarak 2014 yılında bin kişilik bir ekip ile katılmıştır. Türkiye’den 500, Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden yaklaşık 500 Türkün katıldığı buluşma esnasında yaşanılan coşku ve kardeşlik atmosferi nedeniyle kurultaya katılım her geçen yıl artmış, dev bir Türk buluşması haline gelmiştir. 

2019 Hun-Türk Kurultayı 16-20 Ağustos tarihleri arasında yine Macaristan’ın Bugaç kasabasında düzenlenecek ve çeşitli etkinlikler ile Orta Asya Turan halklarının yaşamları gözler önüne serilecek. 

Etkinliğe katılım başvurusu için son gün 15 Mayıs

Kaynak: turktoyu.com

Editör: TE Bilisim