Yeni siyasi aktörlere veya muhataplarına duyurulur! Yeni siyasi aktörlere veya muhataplarına duyurulur!
Son yıllardan artan yem fiyatları hayvancılık yapan çiftçileri zor durumda bırakıyor. Hayvan piyasasında yaşanan durgunluğa yem fiyatlarının da artması eklenince çiftçiler ne yağacağını şaşırdı. 2 yıl öncesine kadar canlı hayvan kilosunun 20 liradan satıldığını belirten çiftçiler, şimdilerde ise 12 ila 14 lira arasında satıldığını belirtiyor. Buna karşın samanın kilosu önceki yıllarda 30 kuruş civarında iken bu yıl ise tavan yaprak 70 ila 80 kuruşa kadar çıktı. Hayvanın beslenmesi için önemli olan arpada ise durum farklı değil. Arpanın kilosu 60 kuruşa kadar çıktı. Buna karşın hayvan piyasasın yaşanan durgunluk hayvan besiciliği yapanları zor durumda bıraktı.

Aldıkları hayvanlar ellerinde kalan ancak aynı zamanda beslemek zorunda oldukları hayvanlara yem alan vatandaşlar yem fiyatları karşısında çaresiz. 2 yıl önce devletin verdiği faizsiz kredi ile Mardin'in Kızıltepe ilçesine bağlı Akyazı köyünde büyükbaş hayvan çiftliği kuran Vejdin Ayhan, kredilerinin ödeme zamanının geldiğini ve krediyi ödeyemeyecek durumda olduklarını söyledi.

Hayvanları aldıkları zaman kilonun 20 lira civarında olduğunu ancak şuan satmaları halinde ise 12 lira civarında nacak satabileceklerini anlatan Ayhan, kredi borçlarını ertelenmesini istedi. Ayhan, "Biz hayvanları alırken kıymetli idi. Ancak şuan çok ucuz. Buna karşın yem fiyatları arttı. İşçiliği de çok zahmetli. Şuan satsak da zarar ediyoruz. Kredi ödeme vakti geldi. Ne yapacağımızı şaşırdık. Yem fiyatları aldı başını gidiyor." diye konuştu.

Editör: TE Bilisim