Nasıl iyi yönetiliyor muyuz? Nasıl iyi yönetiliyor muyuz?
Kocaeli'nde, 1 Aralık'tan itibaren 1 lira olan 250 gram ekmeğin fiyatının 1 lira 25 kuruş olmasıyla ilgili soru önergesine, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı cevap verdi. Cevapta tüketici ve üretici için uygun şartın arandığını bildirildi. Kocaeli Fırıncılar Odası il genelinde 1 lira olan 250 gram ekmeğin fiyatının 1 lira 25 kuruş olması için Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'ne başvuruda bulundu. Birlik yaptığı yönetim toplantısında fırıncıların taleplerini haklı bularak zam talebini onayladı. Zamlı ekmek fiyatı geçen 1 Aralık tarihinden itibaren uygulanmaya başlandı.

FETTAH: YÜZDE 25 ZAM VİCDANSIZLIKTIR

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKÖDER) Gebze Şube Başkanı Zeki Fettah, Kocaeli genelinde ekmeğin 1 liradan 1,25 TL'ye yükselmesine tepki göstermiş ve bu duruma vicdansızlık diye tepki göstermişti. Kocaeli'nde yapılan zamma karşı olduklarını ifade eden Fettah, "Fırıncılar Odası'nın hiçbir vicdana sığmayan yüzde 25 zam kabul edilemez bir rakam oldu. Ekmeğe yapılan zam, tüketiciye vurulan en büyük darbedir. Çünkü mevcut geliri ile temel ihtiyaçlarını karşılayamayan tüketicinin tek besin kaynağı ekmektir. Kocaeli Fırıncılar odası Başkanı gerekçesinde un, su, tuz işçi giderlerini bahane ederek asgari ücret zammının yüzde 5–6'yı geçmediği bir ülkede yüzde 25 zam yapması tamamen vicdansızlıktır." demişti.

VALİLİK ZAMMA 'DUR' DEMİŞTİ

Kamuoyundaki tepkiler üzerine, Kocaeli Valiliği harekete geçmişti. Kocaeli'de 1 TL'ye satılan ekmeye yapılan yüzde 25 zam, Kocaeli Valiliği tarafından uygun bulunmamıştı. Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, 1 TL'den satılan ekmeğin yapılan yüzde 25 zam ile 1.25 TL'ye satışa sunulmasını uygun olmadığını belirterek, zammın yeniden görüşülmesi için komisyon kurulmasını istemişti. Güzeloğlu, yapılan zammı, 5362 Sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu'nun 62. Maddesi'ne göre uygun görmeyerek vali yardımcılığı tarafından kurulacak komisyonda kararın görüşülmesini talep etmişti. Vali Yardımcısı Dursun Balaban başkanlığında Kocaeli Ticaret Odası ve Kocaeli Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği'nden oluşacak komisyonda görüşülerek ekmek zammı karara bağlanacak.

TÜKETİCİ İÇİN UYGUNLUK ŞARTI

CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Hürriyet Kaplan, zammı Meclis gündemine taşımıştı. Hürriyet, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in cevaplaması istemiyle soru önergesi vermişti. Bilecik, Rize ve Gaziantep illerinden olduğu gibi Kocaeli’de de ekmeğe yapılan zammın geri çekilmesinin mümkün olduğunu belirten CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet’e cevap gecikmedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı’ndan gelen yazılı cevapta ekmek fiyatları ve ekmek yapımında kullanılan hammadde fiyatları konusunda ilgili paydaşlarla görüşmelerin sürdüğü belirtildi. Üreticinin olduğu kadar tüketicinin de korunması gerekliliği konusunda hassasiyet duyulması istenen cevapta, bakanlık olarak hem tüketici hem de üretici için uygun şartların sağlanmasının amaçlandığı da belirtildi.

Editör: TE Bilisim