Aydınlar Ocağından Gerekli Yerlere Açık Dilekçe! Aydınlar Ocağından Gerekli Yerlere Açık Dilekçe!
Türkiye'deki elektrik kesintisi, yerin yüzlerce metre altında çalışan maden işçilerini de tedirgin etti. Türkiye Taşkömürü Kurumu(TTK) Genel Müdürlüğüne bağlı Armutçuk, Üzülmez, Kozlu, Karadon ve Amasra müesssesi maden ocaklarında çalışan gündüz vardiyası işçileri, ilk etapta acil kurtarma kafesleriyle, peşinden kuruma elektrik verilmesiyle kafeslerle tahliye edildi.

Kozlu müessesesi maden ocağında elektriklerin kesilmesiyle 700 civarında işçi mahsur kaldı. Bu işçilerden ilk etapta 110 işçi acil kurtarma kafesleriyle çıkarıldı. Elektriklerin kesildiği saatlerde acil kurtarma kafesiyle 5'er kişilik gruplarla tahliye yapıldı. 2 saat boyunca 110 işçi çıkarılabildi. Kuruma özel olarak elektrik verilmesiyle işçi kafesleriyle diğer işçilerin de tahliyesi sağlandı. Böylece 700 civarında işçi tahliye edildi.

Ocaktan çıkan işçilerden 27 yıllık madenci Aydın Taslak, "Kurtarma kafesinden sonra büyük kafes de çalışmaya başladı. Bütün işçiler çıkarıldı. İnşallah bir daha olmaz." dedi. 15 yıllık madenci Şevki Kör, "Elektrikler kesildiği zaman elektrikle çalışan pervaneler olduğu için işçiler ana geçiş yollarına alınıyor. Elektriğin uzun süre gelmeyeceği anlaşılınca bizi kuyu dibine naklettiler. Sonra 5'er 5'er gruplarla kurtarma kafesiyle tahliye ettiler. Sonra kuruma elektrik verilince işçi kafesiyle bütün işçiler tahliye edildi." diye konuştu.

'HİÇ BU KADAR UZUN SÜRE ELEKTRİK KESİLMEMEMİŞTİ'

TTK Kozlu Müessesesi Adam Nakli Sorumlusu Başsinyalci İşyar Oğuz, "Elektrik kesintisi olunca kartiyede pervaneler durduruldu. Acil tahliye sistemini devreye soktuk. İlk önce 300 ve 630 kotlarındaki işçileri boşalttık. Daha sonra elektriklerin verilmesiyle diğer işçilerin kazasız belasız tahliyesini yaptık. Acil kurtarma kafesiyle yaklaşık 2 saatte 110 işçiyi çıkardık. Geriye kalanları da elektrikler faaliyete geçtikten sonra aldık. Bu elektrik verilmeseydi 7-8 saatte zor çıkarırdık. Toplam 700 civarında işçi çıkarıldı. Daha önce bu derece elektrik kesintisi yaşanmamıştı." ifadesini kullandı.

'OCAKTA PANİK OLDUK'

Bazı işçiler de elektriklerin kesilmesiyle yeraltında korku dolu dakikalar yaşadıklarını anlattı. 15 yıllık maden işçisi Selamettin Sevim(38), o anları şöyle anlattı: "Eksi 425 katında çalışıyorum. Bir anda elektrikler kesildi. Bize telefon geldi, elektrikler kesildi diye. Daha sonra birim amirlerimiz bizi kuyu dibine sevk etti. Bütün işçi arkadaşlarımız kuyu dibinde toplandı. Önce kurtarma kafesiyle 5'er kişilik gruplarla tahliyeler başladı. Sıkıntı yaşadık. İster istemez insanın içine sıkıntı geliyor. Baya olaylar yaşadığımızdan dolayı içimden korktum ama yanımdaki arkadaşlara panik yapmamasını tavsiye ettim. Çok şükür kimsenin burnu kanamadan hepimiz çıktık. Ben oradan çıktıktan sonra yarım saat kendime gelemedim. Orayı yaşayan bilir."

Editör: TE Bilisim