İzmit Belediyesi’nden Türk kültürüne manidar bir hizmet! İzmit Belediyesi’nden Türk kültürüne manidar bir hizmet!
Adana'da 35 yaşındaki bedensel engelli Meliha Bilgin, ağzıyla çizdiği resimlerle görenleri hayrette bırakıyor. Beş aylıkken geçirdiği menenjit hastalığı sonucu el ve ayaklarını kullanamaz hale gelen Bilgin, bir engellinin 'azmiyle' neleri başarabileceğini ispatlayan güzel bir örnek. İkisi kız, üç çocuk annesi Hamiyet Bilgin'in (57) bakımını yaptığı Meliha, çocuk yaşından itibaren kara kalemle yaptığı resimlerle hayata tutunuyor. Genç kızın tek mahareti resim yapmak değil; ağzıyla bilgisayar ve kimi ihtiyaçlarını da karşılıyor. Bilgin'nin en büyük hayali, resimleriyle bir sergi açmak.

Bilgin'in ikinci bir hayali de ağzıyla yaptığı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in resimlerini hediye edip, kendileriyle tanışmak. Daha çok bir genç kızın hayallerini süsleyen kıyafetleri ve beğendiği kişilerin portreleri üzerinde yoğunlaşan Bilgin, okuma yazmayı ve resim yapmayı gayretleriyle öğrenmiş. El ve ayaklarında hafif derecede his olan; fakat kaşığı ağzına götürecek kadar gücü bulunmayan engelli kıza annesi ve kardeşleri bakıyor. 9–10 yaşından itibaren evde kalemi ağzında tutarak resim çizerek zamanını değerlendirdiğini belirten Bilgin, "İlk bayan elbisesi yaptım. Görenler çok beğendi. Ondan sonra annem resim defteri ve kalem aldı. Çalışarak, kendimi geliştirdim. En çok –stilistler gibi– bayan kıyafeti tasarımlarını çizmek hoşuma gidiyor." diyor.

İmkânsızlıklardan çizdiği resimlerin defterde kaldığını ve bir kısmının çöpe atıldığını hatırlatan Bilgin, başarısını ' Zor değil, Allah'ın verdiği yetenek' olarak değerlendiriyor. Engelli olsa bile kişinin her zorluğun üstesinde gelebileceğinin altını çizen Bilgin, "Bir dönem hayata küstüm. Fakat kendimden daha kötü arkadaşları gördükten sonra Allah'a şükür ettim. Resim yaparken mutlu oluyorum. Çukurova Özürlüler Derneği (ÇÖZ–DER) üyesiyim. Toplantılarına katılıyorum. Güzel bir sergi açmak istiyorum." diye konuşuyor.

Anne Hamiyet Bilgin el ve ayakları tutmayan kızının akli dengesi ve konuşması yerinde olduğu için Allah'a şükür ediyor. Her genç kız gibi onun da düşlediği kıyafet resimlerine ağırlık verdiğine dikkat çeken Bilgin, şöyle devam ediyor: "Kızıma bebek gibi bakıyorum. Okula gitmedi, ama okuma–yazmayı çabalarıyla öğrendi. Meliha'nın günleri resimle geçiyor. Kızımın kendisini daha iyi geliştirmesini ve emeğinin karşılığını almasını istiyorum. İlerde ben başında olmayabilirim, onun yaşamını sürdürecek bir uğraşının olmasını arzu ediyorum."

ÇÖZ–DER Başkanı Ahmet Ataş 15 yıl önce tanıştığı Meliha'nın resim yeteneğini fark ettiğini açıklıyor. Engelli kızın 'bu benim kaderim' deyip, yerinde oturmadığına işaret eden Ataş, elleri ve ayakları tutmayan Meliha'nın ağzıyla çizdiği resimlerle "Bende bunu başarabiliyorum" diyerek, özgüvenini kazandığını vurguluyor. Anne Hamiyet'in kızı çok basamaklı bir merdivenden çıkartarak dışarıya çıkartabildiğini bildiren Ataş, 3 bin 500 üyesi olan dernekte pek çoğunun benzeri olumsuz koşullarda yaşamını sürdürdüğünü söylüyor. Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) Adana'da engelli bireylere uygun konut yapmayı öngördüğüne değinen Ataş, şu an 3 bin kişinin müracaatlarını aldıklarını kaydediyor. Konutların temel atma törenine başbakan davet eden Ataş, Erdoğan'nın Adana'ya gelmesi halinde Meliha'nın çizdiği resimleri kendilerine hediye etmek istediklerini sözlerine ekliyor.


Editör: TE Bilisim