YAD Tonyukuk Danışma Kurulu bildiri yayınladı YAD Tonyukuk Danışma Kurulu bildiri yayınladı
Karadeniz bölgesinde iklim ve mevsim koşulları nedeniyle uyanmaya başlayan elma ve armut bahçelerinde Karaleke hastalığı riskinin arttığı belirtildi. Samsun’un farklı bölgelerinde bulunan elektronik tahmin ve erken uyarı cihazlarından alınan veriler de ortaya çıkan Karaleke hastalığının diğer bölgelerde de yaygın olarak görülebildiği ve yüzde 45’e varan ürün kaybına neden olabildiği öğrenildi.

    Yağışlar, yüksek nem ve uygun sıcaklıklar, elma ve armutta hastalığın gelişimini hızlandırıyor. Yaprak enfeksiyonları nedeniyle fotosentez ve solunumun engellenmesi sonucu ortaya çıkan hastalığın, verime doğrudan ya da dolaylı yoldan da zararı bulunuyor. Ağacın yaprak, meyve ve sürgünlerinde ortaya çıkan yağlımsı görünüşteki lekeler, zamanla kahverengileşiyor.

    Meyvelerdeki ‘Karaleke’ hastalığı ile ilgili açıklama yapan Samsun Tarım İl Müdürü Kadir Güven, il genelindeki elma ve armut üretimi yapan çiftçilerin zaman geçirmeden elma ve armut bahçelerini ilaçlamaları gerektiğini söyledi. Karalekeli yaprakların toplanıp yakılması veya toprağa gömülmesi uyarısında bulunan Güven, sıracalı dalların ise budanıp yakılması, ağaçların yaprakların daha hızlı kurumasını sağlayacak ve hava akımına izin verecek uygun aralıklarla dikilmesinin önemli olduğunu kaydetti.

    İlaçlamaların verim düşüklüğüne karşı en etkili yöntem olduğunun altını çizen İl Müdürü Kadir Güven, “Üreticilerimiz bahçelerini mutlaka ilaçlamalıdır. Birinci ilaçlama çiçek gözleri kabardığında, ikinci ilaçlama pembe çiçek tomurcuğu döneminde, üçüncü ilaçlama çiçek taç yapraklan yüzde 70-80 dökülünce, dördüncü ve diğer ilaçlamalar da meteorolojik koşulların hastalığın ilerlemesi için uygun olduğu durumlarda yapılmalıdır. Kullanılan ilaçların etki süreleri dikkate alınarak 7-15 gün ara ile uygulanmalıdır.” bilgisini verdi.

    Her uygulamada farklı etkili maddeye sahip ilaçların kullanılmasının hastalıkla mücadelede başarı oranını artırdığına dikkat çeken Güven, “İlaçlı mücadelede kullanılacak zirai mücadele ilaçlarını reçete ettirmek için, üreticilerimizin en yakın il veya ilçe müdürlüklerimize, yetkilendirilmiş ziraat mühendislerine başvurarak gerekli bilgileri almaları, kendileri ve ülke ekonomisinin yararına olacaktır.” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim