Dr. Nefi Demirci Hakk'a Yürüdü Dr. Nefi Demirci Hakk'a Yürüdü
 Zonguldak’ta, Türkiye Taşkömürü Kurumu Kozlu Müessese Müdürlüğü maden ocağında geçen 7 Ocak’ta meydana gelen göçükte yaşamını yitiren 8 madencinin ailelerine ölüm maaşları bağlandı. Madencilerden 42 yaşındaki Yüksel Koca’nın eşi 39 yaşındaki Arife Koca, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Kamuran Öner’den, zarf içindeki ölüm maaşı belgesini alırken gözyaşlarını tutamadı.

SGK İl Müdürlüğü, yerin 630 metre altında meydana gelen metan gazı püskürmesi ve sonrasında oluşan göçükte ölen 8 madencinin ailelerine bağlanacak ölüm maaşlarıyla ilgili işlemleri tamamladı. SGK İl Müdürü Kamuran Öner, cesedi kazadan 5 gün sonra göçükten çıkarılan maden işçisi Yüksel Koca’nın Türk bayrağı asılı evini ziyaret ederek eşi Arife Koca’ya, ölüm maaşı belgesini teslim etti. Arife Koca, 544 lira 96 kuruş olarak 19 Şubat’tan itibaren almaya başlayacağı ölüm maaşı belgesini zarf içinde alırken gözyaşlarını tutamadı.

‘OĞLUM MADENCİ OLMAYACAK’
Eşinin babası Hasan Koca’nın da aynı maden ocağında 21 Temmuz 1983′te meydana gelen göçükte öldüğünü hatırlatan Arife Koca, ortaokul öğrencisi olan 15 yaşındaki oğlu Burak Can’ın da madenci olmasını istemediğini söyledi. Kızı 19 yaşındaki Gizem’in üniversitede okuduğunu belirten Arife Koca, “Çocuklarımı sonuna kadar okutacağım. Oğlumun asla maden ocağında çalışmasına izin vermeyeceğim” diye konuştu.

Eşi Hasan Koca’dan sonra oğlu Yüksel Koca’yı da aynı maden ocağında kaybeden Hayriye Koca ise, “Babasını kaybedeli 30 yıl oldu. 30 yıl sonra aynı acıyı yeniden yaşadık. Sözün bittiği yer. Yapacak bir şey yok. Acımız çok büyük” dedi.

ÖLÜM GELİRİ DE BAĞLANACAK
SGK İl Müdürü Kamuran Öner, şehit madencilerin ailelerine ölüm aylığı bağlandığını, ölüm geliriyle ilgili ise müfettişlerin incelemesinden sonra çalışma yapılacağını söyledi. Öner, “Ölüm gelirleri, müfettiş raporları bize geldikten sonra bağlanacak. Kurum olarak hak sahiplerine üzerimize düşen görevi yapmanın rahatlığı içindeyiz. Ölüm gelirleri ile madencilerin aileleri ortalama 1000 lira maaş alacak” dedi.

AİLELERE VERİLECEK ÖLÜM MAAŞI MİKTARI
5510 sayılı Sosyal Sigortalar Genel Sağlık Sigortası’nın 32′nci maddesi gereği madencilerden 56 yaşındaki Hüseyin Kürekçi’nin eşine bin 374 lira 63 kuruş, 44 yaşındaki Hasan Bozacıoğlu’nun eşine 768 lira 24 kuruş, 32 yaşındaki Muharrem Yapıcı’nın eşine 420 lira 29 kuruş, 42 yaşındaki Yüksel Koca’nın eşine 544 lira 96 kuruş, 31 yaşındaki Ahmet Şeker’in eşine 552 lira 39 kuruş, 48 yaşındaki Köksal Kadıoğlu’nun eşine 745 lira 89 kuruş, 36 yaşındaki Satılmış Arslan’ın eşine 741 lira 43 kuruş ölüm aylığı bağlandığı belirtildi. Bekar olan 31 yaşındaki Muhsin Akyüz’ün anne ve babasına ise muhtaçlık belgesi getirmeleri halinde maaş bağlanacağı bildirildi.

Editör: TE Bilisim