DEM Partili belediyenin ilk toplantısında İstiklal Marşı krizi! DEM Partili belediyenin ilk toplantısında İstiklal Marşı krizi!
Türk Emekli-Sen Genel Başkanı Osman Özdemir, emeklilerin yaşadığı zorluklara dikkat çekerek, "Biz emekliler beklenti enflasyonuna göre değil, gerçekleşen enflasyonun üstünde zam verilerek dertlerimize çare bulunmasını istiyoruz. Her sene hedef enflasyon düşük tutulmakta, maaş zamları da buna paralel olarak düşük belirlenmekte ama gerçekleşen enflasyon emeklinin belini bükmektedir" dedi.

Özdemir açıklamasında;

2021 yılının ilk dört ayında enflasyon %5,45,  2021 Temmuz ayında emekliye verilecek zam %3, enflasyonun memur maaş zamlarını ikiye katladığı bir dönemde emeklinin maaşları %2,45 erimiş, daha Mayıs ayı gelmeden 6 ay için verilen zam bitmiş, maaşlarımızda alacağımız zam kadar daha açık oluşmuştur.
Toplu sözleşmede yetkili Konfederasyonun maaş zammı görüşmelerinde ne kadar becerikli olduğu görülmektedir!..
Enflasyonun baskısı altında aylarca ezildikten sonra, enflasyon farkı verilmesi maaşlara zam değil sadece maaşları zamanı geçtikten sonra enflasyona eşitlemektir.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞLARI
 
KURUM
 
2020 TEMMUZ
 
2021 OCAK
 
EMEKLİ SANDIĞI EMEKLİSİ
2,660 TL/Ay
3020 TL/Ay
 
SSK(2000 ÖNCESİ)
2233 TL/Ay
2421 TL/Ay
 
SSK(2000 SONRASI)
1500 TL/Ay
1500 TL/Ay
 
BAĞ-KUR(ESNAF)
1627 TL/ Ay
1763 TL/Ay
 
BAĞ-KUR (TARIM)
1534 TL/Ay
1662 TL/Ay
 Emekli maaşları yukarıdaki tablodaki gibi iken Türkiye Kamu-Sen’in Araştırma Geliştirme Merkezinin Nisan ayı 2021 sonu itibariyle yaptığı hesaplamaya göre 4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı 3,152,36 TL olarak tahmin edilmiştir.

Yukarıdaki tabloda görüleceği üzere emeklilerin maaşları sadece gıda ve barınma giderlerini bile karşılayamadığı gibi ulaşım, giyim, sağlık, çocukların eğitimi ve giderleri ile haberleşme gibi zorunlu ihtiyaçlarını da hiç karşılayamamaktadır.

Biz emekliler beklenti enflasyonuna göre değil, gerçekleşen enflasyonun üstünde zam verilerek dertlerimize çare bulunmasını istiyoruz. Her sene hedef enflasyon düşük tutulmakta, maaş zamları da buna paralel olarak düşük belirlenmekte ama gerçekleşen enflasyon emeklinin belini bükmektedir.

Emekliler ekonomik çıkmaza girmişlerdir. Bu çıkmazdan emeklilerin kurtulabilmesi için seyyanen 500.-TL ek zam verilmelidir. 25.05.2021
           
Osman ÖZDEMİR - Türk Emekli – Sen Birleşik Emekliler Derneği Genel Başkanı      

Editör: TE Bilisim