Hastanelerden aldıkları raporlarda engellilik oranları yüzde 40’ın altında olanlar ve ‘ağır engelli’ tanısı almayanlar pek çok haktan yararlanamıyor. Durumlarında bir değişiklik olmadığı halde, raporlarındaki oranların sürekli değiştiğini söyleyen engelliler, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde, haklarının verilmesini talep ettiler.

Engelli Hakları Federasyonu Başkanı Cemalettin Gürsoy

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre Türkiye’de yaklaşık 8,5 milyon engelli var. Ancak bu sayı tartışmalı, çünkü Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na göre engelli sayısı 4 milyon 877 bin. Engelli Hakları Federasyonu Başkanı Cemalettin Gürsoy’a göre, aradaki farkın nedenlerinden biri engellilerin kağıt üstünde değişen engellilik oranları. Sağlık Bakanlığı’nın verdiği raporda engellilik oranı yüzde 40’ın altındaysa rehabilitasyon hizmeti dışında hakkınız yok, bir nevi “engelli” değilsiniz! İki yılda bir güncellenen raporlarda ise aynı oranı tutturmak engellilerin tabiri ile “piyango” gibi. Erişimden istihdama, eğitimden sosyal haklara dertleri saymakla bitmeyen engellilerin 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde tek bir talebi var: Haklarının verilmesi. Engelli Hakları Federasyonu Başkanı Cemalettin Gürsoy, “Bize dilenci muamelesi yapılmasın, haklarımızı versinler yeter” dedi.

Devlet Bahçeli’den Mehmet Şimşek’e sert çıkış: Müfsit Devlet Bahçeli’den Mehmet Şimşek’e sert çıkış: Müfsit

645 BİN ENGELLİ MAĞDUR

Engelli oranının yüzde 40’ın üzerinde olduğuna dair rapor düzenlenmesi halinde engelli bireyler evde bakım hizmetleri, engelli aracı, sosyal yardımlar, vergi muafiyeti gibi bazı haklardan faydalanabiliyorlar. Engelli Hakları Federasyonu Başkanı Cemalettin Gürsoy, “Bir aile düşünün evinde ağır engelli var. Günlük ihtiyacını kendisi göremiyor. Ona bakmakla yükümlü olan kişi çalışamıyor. Çalışmayı bırakın, iki günlüğüne bir yere gidemiyor. Evde bakım parası sayesinde tedavi imkanına kavuşan çocuklarımız var. Devlet istihdam edemediği kişilere bakmak zorunda” dedi. Gürsoy, yaptıkları araştırmaya göre Türkiye’de 645 bin kişinin engelli raporları nedeniyle mağdur olduğunu söyledi. Gürsoy şöyle konuştu: “Daha önce yüzde 60 engelli raporu alanlar, raporlarını yenilemeye zorlanıyor. Oran yüzde 40’ın altına düşürülüyor. Engellilik oranı düştüğü zaman, haklarından yararlanamıyorlar. Engelliler yararına çıkan yasalar, fiilen budanıyor. Emekli olan engelliye, birden bire emekli maaşı için ‘Maaşınız durdurulmuştur, tekrar rapor alın’ yazısı geliyor. Engelli, belirlenen hastaneden raporu alıyor. Ama oranı tutturamıyor. Hem emekli maaşından oluyor hem de geçmişte aldığı maaşlar geri isteniyor.” Sistemin yanlış olduğunu söyleyen Gürsoy, “Devlet yüzde 40’ın altını engelli olarak görmüyor. Yardım etme zihniyetinden çıkmalıyız. Bunu haklar bağlamında ele almalıyız. Engelliler, engelilik oranına göre kademeli olarak desteklenmeli” dedi.

Editör: TE Bilisim