MHP'li Başkan Sayıştay'ı Göreve Çağırdı: AK Partili Belediye Toplu Konut Parasıyla Bitcoin Almış! MHP'li Başkan Sayıştay'ı Göreve Çağırdı: AK Partili Belediye Toplu Konut Parasıyla Bitcoin Almış!
Engelliler Haftası dolayısıyla Erzurum'daki 6 engelli derneği, siyasetçilerin engellilerin sosyal alandaki sorunlarını giderecek projeleri uygulamaya sokmaları çağrısında bulundu. Engelliler adına basın açıklaması yapan Türkiye Sakatlar Derneği Başkanı Sadullah Efe, "İnsanca ve onurlu bir yaşam istiyoruz." dedi.

Erzurum Bedensel Engelliler Derneği, Zihinsel Engelliler Derneği, Down Sendromlu ve Zihinsel Engelliler Derneği, Girişimci Engelliler Derneği, Palandöken Otizm Derneği ve Türkiye Sakatlar Derneği Şube Başkanı ve yönetim kurulu üyeleri, Engelliler Haftası nedeniyle ortak basın bildirisi yaptı. Türkiye Sakatlar Derneği Başkanı Efe basın bildisinde, "Ülkemizde her yıl 10 Mayıs'tan itibaren bir hafta Engelliler Haftası etkinlikleri düzenlenmektedir.
Bu yıl Engelliler Haftası milletvekili genel seçimlerinin öncesine denk gelmiştir. TBMM’de temsil edilmek için yarışan siyasi partiler ve milletvekili adayları yayınladıkları belgelerle, bildirgelerle tüm vatandaşlara vaatlerde bulunmaktadırlar. Siyasi partilerin seçim bildirgelerinde engelliler artık sözü edilen bir toplum kesimi olmayı başarmışlardır. Bir anlamda siyaset bizim farkımıza varmıştır. Çok geç de olsa bir başlangıç olması bakımından sevindiricidir. Ancak yandan yürürlükteki yasalar uluslararası sözleşmeler ve uygulamalar bakımından ise karşımızdaki tablo yetersizdir. Türkiye’de bir engellinin sorunsuz bir şekilde yaşayabileceği, hareket edebileceği hizmet alabileceği şehir var mı? Kamu hizmetlerinin verildiği binaların yüzde kaçı engellilerin erişimine uygun. Buna evet diyebilecek engelli var mı? Kaç seçim oldu, halâ engelliler kucaklanarak sandık başına taşınıyor. Halâ oyunu bir başkasının yardımıyla kullanmaya mecbur bırakılıyor. Daha işin başında eksik kalıyoruz, kaç engelli var, bunların türleri ve dereceleri nedir bilmiyoruz. Yıllardır bu bilgilerden uzak yapılan çalışmaların bir sonuç vermesi, verim alınması, amacına ulaşması mümkün değildir. Mümkün olmamıştır. Engelliler çalışmak istiyor, iş yaratamıyorsunuz, daha da kötüsü en başta devlet, engellilerin yasa ile ayrılmış binlerce kadroyu boş tutuyor. Bir işe yerleşebilenler ise çeşitli ayrımcılık uygulamaları ile yıldırılıyor. Çalışma hakkını, sağlık hakkını, erişim ve ulaşım hakkını, özetle insanca yaşama hakkını kullanamaz durumdayız. Engelli aylıkları, evde bakım yardımı ve de sağlık uygulama tebliğleriyle yapılan düzenlemeler bir öncekine göre hayatımızı zorlaştırıyor. Seçimlere katılan, hükümet kurmak için uğraşan, vatandaşların derdine derman olacağını söyleyen tüm siyasi partilerimize sesleniyoruz. Bizi fark ettiğiniz için teşekkür ediyoruz. Ama fark etmek yetmez. Her yıl tekrarladığımız, bu son olsun diye umduğumuz çağrımızı yineliyoruz. Bir işte çalışmak, spor yapmak, sanatla uğraşmak, evlenmek çocuk sahibi olmak istiyoruz. Yolların, toplu taşıma araçlarının, meydanların, köprülerin ve en önemlisi sağlıktan adalete kamu hizmet binalarının, kamuya açık binaların engellilerin kullanımına uygun olmasını istiyoruz. Devletin çalışamayacak durumda olanlarımıza kimseye boyun eğmeyeceği, kimseye minnet etmeyeceği kadar bir gelir vermesini istiyoruz. Zihinsel, Down sendromlu ve otistik bireyler için özel eğitim, koruyucu ve kollayıcı tedbirler alınmasını istiyoruz. Ailelerin 'benden sonra çocuğuma ne olacak' endişelerini ortadan kaldıralım. Özetle ‘insanca ve onurlu bir yaşam’ istiyoruz. Engelsiz bir dünya oluşturmanın mümkün olduğuna inanıyor, ülkemizdeki engellerin kaldırılması için her vatandaşımızı, her milletvekili adayımızı desteğe ve etkin katılıma davet ediyoruz." sözlerine yer verdi.

Editör: TE Bilisim