İsrail-İran geriliminde Cihat Yaycı'dan çarpıcı yorum: Bu bir cambaza bak savaşıdır' diyerek Türkiye'yi uyardı İsrail-İran geriliminde Cihat Yaycı'dan çarpıcı yorum: Bu bir cambaza bak savaşıdır' diyerek Türkiye'yi uyardı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Şangay Beşlisi'nin gündeme gelmesini alternatif arayış olarak değerlendirdi. Yakın zamanda Brüksel ziyareti yapacaklarını ifade eden Başbakan Erdoğan, AB ile üyelik konusunda açık açık konuşacaklarını ve ‘yapacaksanız yapın, olmayacaksa da söyleyin’ diyeceklerini kaydetti.

Çek Cumhuriyeti’ne hareketinden önce soruları cevaplayan Erdoğan, Şangay Beşlisi'nin ve AB üyeliği ile ilgili önemli açıklamalar yaptı. “Şangay Beşlisi'ni gündeme getirdiniz. Türkiye, AB ekseninden kayıyor mu?” sorusu üzerine Erdoğan, konuyla ilgili yorum yapan bazı köşe yazarlarına tepki gösterdi.

Türkiye’de bu işi anlamayanların olduğunu söyleyen Erdoğan, “ Köşe yazarlarından birçokları Şangay Beşlisi'ne gidişi ‘işte efendim 96’da kurulmuş, o bir güvenlik amaçlı kurum, AB ise farklı içeriğe sahip kuruluş, bunlar birbirinin alternatifi olabilir veya olamaz’ gibi garip garip açılımlar yapıyorlar. Arkadaşlar Şangay Beşlisi AB ile alternatif kuruluşlar değildir. Yani birine girdiğinde diğerini terk etmek, terk edersin de o ayrı bir konu. Fakat şunu bilmelerini istiyorum o kişilerin, güvenlik niyetiyle kurulmuş da şu an da sınır güvenliği noktasındaki bir işbirliği olarak devam ediyor mantığı yanlıştır. Şu anda ekonomik işbirliğini de Şangay Beşlisi ülkeleri en geniş anlamda sürdürmektedirler. Sadece onunla kalmamışlardır. Gözlemci üyeleri var. Diyalog ortaklığı aynı şekilde mevcut. Nitekim biz diyalog ortaklığı unvanını almış bir ülkeyiz.” dedi.

AB’nin tam üyelik için Türkiye’yi uzun süre bekletmesini eleştiren Erdoğan, “ 50 yıl AB kapısında bekletilen bir ülke sonunda bir karar vermek durumunda olmaz mı? Bunu AB hiçbir ülkeye uygulamamıştır. Türkiye’ye karşı yapıyorlar. Biz de burada yapacaksan yap yapmayacaksan açıkça söyle. Bizim söylediğimiz bu. Şimdi yakında Brüksel ziyaretimiz olacak. Orada kendileriyle bunları açık açık konuşacağız. Yapacaksanız yapın bu işi, olacaksa olsun. Olmayacaksa bunu da söyleyin. İlla bizim ayrılmamızı, bu noktada ‘hadi ayrılıyoruz, çekilelim’ böyle bir şey bekliyorsanız bunu da ayrıca değerlendiririz. Şu anda İngiltere ne yaptı. ‘2015’te seçimi kazanırsam AB üyeliğimi referanduma götüreceğim’ dedi. Bu soruyu bize soranlar İngiltere için niye düşünmüyor? Bak tutuştu Almanya, ‘İngiltere nasıl böyle bir şey yapar?’ bunu söylüyor.” ifadelerini kulandı.

Türkiye'nin alternatif arayışlarının olacağını belirten Erdoğan, “Şangay Beşlisi ülkelerinde demokrasi diye bir şey yok diyorlar. AB ülkeleri içerisinde şu andaki demokrasiye bir anda gelinmedi. Ruanda’yı unutmayın. AB üyesi ülkelerden bir tanesinin Raunda'da yaptıkları, Cezayir’de yaptıkları. Bunları bilelim.” diye konuştu.

Editör: TE Bilisim