En Önemli Rızık: Beşerî Sermayemiz En Önemli Rızık: Beşerî Sermayemiz
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Faruk Saraç Tasarım Meslek Yüksekokulu’nun açılışına katıldı. Burada konuşan Erdoğan, “Ülkemizin bu ilk tasarım meslek yüksekokulunu, aynı alanda faaliyet gösterecek bir ihtisas üniversitesinin de temelini oluşturma hedefini çok isabetli buluyorum.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Faruk Saraç Tasarım Meslek Yüksekokulu’nun açılışına katıldı. Açılışta, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Faruk Saraç, sinema oyuncusu Kenan İmirzalıoğlu ve çok sayıda davetli de hazır bulundu.

Açılışta bir konuşma yapan Erdoğan, eğitimin ve tasarımın önemine dikkat çekti. Türkiye’deki üniversite sayısının vurgu yapan Erdoğan, şunları söyledi: “Ülkemizin bu ilk tasarım meslek yüksek okulunun aynı alanda faaliyet gösterecek bir ihtisas üniversitesinin de temelini oluşturma hedefini çok isabetli buluyorum. Ülkemizde 2002 yılında 76 üniversite vardı. Şu anda Meclis’ten kararı geçmiş bunlarla birlikte üniversite sayısı Türkiye’de 193’e ulaştı. Artık üniversite aramak için Doğu Anadolu’dan Güneydoğu Anodolu’dan çıkıp en batıya gitmeye gerek kalmayacak. Şimdi üniversite ücra köşedeki yavrularımızın ayağına gidiyor. Artık Türkiye’nin hiçbir yerinde yüksek öğretimden mahrum evladımız kalmayacak.”

''MADE İN TURKEY' DİYELİM'

“Bundan sonra yarış üniversiteye girmek için değil, daha kaliteli eğitim öğretim almak için olacak.” diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “ Evlatlarımız üniversiteye artık sadece bir diploma sahibi olmak için değil, bilgilerini becerilerini en iyi şekilde değerlendirebilecekleri eğitimi almak için gidecekler. Türkiye olarak artık üretimde rüştümüzü ziyadesi ile ispat ettik. Eskiden bir ürün alınırken onun yabancı olması kalitesinin güvenilirliğinin garantisi gibi algılanırdı. Ama bunlar geride kaldı, iş tam tersine döndü. Alınan malın Türk malı damgası taşıması daha makbul kabul ediliyor. Şimdi hedefimizde üretimle birlikte tasarımda da dünyada söz sahibi olmak durumundayız. Asıl değerli olan tasarımdır. Bunun için yerli araba diyoruz, yerli savunma sanayi diyoruz. Üretimle birlikte asıl katma değeri oluşturan tasarımı da gerçekleştirmek istiyoruz. Fakat montaja alışmış olanlar maalesef bu işe yanaşmıyorlar. Çünkü o kolay. Zora girmek istemiyorlar. Bunu gel sen kendin üret, üretebilirsin. Bunun altına da ‘Made in Turkey’ diyelim ya.”

‘PATENT BAŞVURUSU 5 BİNE ÇIKTI’

Son 12 yılda buluş ve patent talebinde ciddi bir artış olduğunu belirten Erdoğan, “Ülkemizin her konuda olduğu gibi moda ve tekstil sektöründe de tasarımı ön plana alması gerekiyor ve ondan sonra Faruk Saraç dünya markası olarak çok daha geniş bir alanda inşallah yerini alacak olsun. Yüksek okulumuzu ve kurulması hedeflenen üniversiteyi bu bakımdan önemli bir adım olarak görüyorum. Ülkemizde yıllık patent başvuru sayısı 12 yıl öncesine göre 11 kat artarak 5 bine çıktı. Aynı şekilde yıllık yerli buluş sayısı 8 bini aştı. 2014 yılında ülkemizde 40 binden fazla tasarım başvurusu yapıldı. Bu rakamla Türkiye en fazla tasarım başvurusu yapılan ülkeler sıralamasında Avrupa’da ikinci, dünyada ise dördüncü sıraya yükseldi. 2014 yılında 110 binin üzerinde marka başvuru ile Avrupa’nın en fazla marka başvurusu yapılan ülkesi haline geldik. Araştırma geliştirmeye harcamalarımızın yıllık tutarı da 13 milyar doların üzerine çıktı.”

Editör: TE Bilisim