Fotoğrafta ucuz ıstakoz kuyruğundaki yerel halkı görmektesiniz Fotoğrafta ucuz ıstakoz kuyruğundaki yerel halkı görmektesiniz
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, yeni anayasa çalışmaları kapsamında uzayan sürenin umutları bir miktar azalttığını ancak kendilerinin süreci sonuna kadar zorladıklarını söyledi.

Bakan Ergin, Hatay Birleşik İşadamları Derneği tarafından düzenlenen 'Mobilya Sektöründeki Yükseliş ve Yarınlarımız' konulu panelde konuştu. Toplantıya katılan sektör temsilcilerini dinleyen ve temsilcilerin yeni anayasa hakkındaki beklentilerine değinen Ergin, "Yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili doğrusu aradan geçen zaman uzadıkça, umutlar bir miktar azalıyor, ama sonuna kadar bu süreci zorluyoruz. Mutabakatla yazabileceğimiz en çok maddeyi yazalım istiyoruz. Temenni ediyoruz ki tamamını mutabakatla yazalım. Ama hiç olmazsa 110, 120 maddelik bir anayasa olacaksa bunun 60, 70, 80 maddesini 4 siyasi grubun mutabakatıyla yazalım. Mutabakat sağlayamadığımız konularda meclis aritmetiğinin de bir anlamı var. Mutabakatın olmadığı yerde meclis aritmetiği, referandum devreye girebilir” dedi.

"ÇEK YASASI İLE DEVLETİN ALACAKLI OLMASI TAMAMEN KALDIRILDI"

Bakan Ergin, çek yasasıyla ilgili de konuştu. Psikolojik bir bariyer olarak esnafın aklında yer ettiğinden bahseden Ergin, “Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir çek yasası yoktu, bir tek Türkiye'de vardı. İkincisi benim size 100 lira borcum var, ödeyemedim bu borca 100 lira alacaklı olarak devlet de katılıyordu, önceki çek yasasında böyleydi. Devletin alacaklı olması tamamen kaldırıldı. Çekte önemli olan şey, kullanıcının ticari itibarıdır. Hürriyeti bağlayıcı ceza kaldırıldı. Ama bütün bunlar yapılırken bir şey getirildi. Yeni getirilen düzenleme biraz geciktiği için siz sıkıntı yaşadınız. Ama Ocak ayından itibaren uygulanmaya başlandı. Risk Standardizasyon Sistemi dediğimiz sistem devreye girdi. Hem esnafa hem üreticiye bu şekilde muhataplarının performansını, olumlu ve olumsuz sicillerini görme imkânı getirildi. Bu açıdan bu yasal değişiklikten sonra, karşılıksız çek oranında bir miktar artış oldu, bunu kabul ediyorum. Ama artan miktar protestolu senetteki artış miktarından çok fazla değil. Ayrıca artan miktar dönmeyen kredilerdeki artış oranından da çok fazla değil" ifadelerini kullandı.

"ATATÜRK HAVALİMANI'NDAN GÜZEL BİR FUAR ALANI OLUR"

Mobilya ve diğer sektörlerde yaşanan fuar alanı sıkıntılarına değinen Bakan Ergin, “3. havaalanının inşasından sonra Atatürk Havalimanı'nın yeri güzel bir fuar alanı olur. Etrafında otelleriyle ile beraber. Ama onun için hep beraber yüklenmemiz lazım. Buranın şu anda çok güzel mekanları var. Terminal binası yaklaşık 400 bin metreye yakın kapalı alan var. Bu alan, fuar için oldukça uygun. Ufak bir tadilatla orası Türkiye’nin hakikaten deniz kıyısında havaalanı pisti olan ve ulaşımı kolay olan bir alan” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim