Fotoğrafta ucuz ıstakoz kuyruğundaki yerel halkı görmektesiniz Fotoğrafta ucuz ıstakoz kuyruğundaki yerel halkı görmektesiniz
Erzincan’da 21 yıl önce 13 Mart 1992 tarihinde meydana gelen depremin yıldönümünde Terzibaba Mezarlığı'nda anma töreni düzenlendi. Hayatını kaybedenler için dualar edildi. Depremde yakınlarını kaybedenler o günkü acıyı yüreklerinde hissettiklerini belirterek, gözyaşı döktü.

13 Mart'ta meydana gelen depremin 21’inci yıldönümünde hayatını kaybedenler anıldı. Törene Vali Vekili Abdullah Çiftçi, Belediye Başkanı Yüksel Çakır, Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, Vali Yardımcıları Mehmet Kurt, Ahmet Türköz, Emniyet Müdürü Mustafa Elaman, kamu kurum ve kuruluş müdürlerinin yanı sıra, deremde hayatını kaybedenlerin yakınları ve Erzincanlılar katıldı. Kur’an-ı Kerim tilavetinin okunması ile başlayan anma töreninde Müftü Vekili Harun Özkan, kısa bir konuşma yaparak, depremde hayatını kaybeden tüm vatandaşlara Allah’tan rahmet diledi.

Erzincanlıların tarihinde yaşadığı depremler ile bu depremlerden ders çıkardığını vurgulayan Belediye Başkanı Yüksel Çakır, "Bugün her yıl beraberce andığımızda yüreklerimizi burkan, içimizi acıtan ve bununla birlikte bir muhasebe içerisine girmiş olduğumuz depremlerimizin yıldönümü. Bugün 1992 yılında vuku bulan depremin 21’inci yıldönümünde bir aradayız ama her birimizin hafızalarında biraz daha geriye gittiğimizde, 1939 depreminin üzerinden 74 yıl, daha geriye gittiğimizde her 50 yılda, bazen 100 yılda bir Erzincan bu bölge ve havarisinde meydana gelen depremlerle hayatlarını kaybederek, şehit olmuş kardeşlerimizi birlikte rahmetle yad ediyoruz. Beraberinde ortaya çıkan mal kayıplarıyla, zayiatlar ile birlikte muhasebemizi yapıp, Allah’a sığınarak tevekkül ederek, besleme çekerek yeniden tutunmuş bir vaziyette ondan geldiğimizi, ona döneceğimizin şuuru içerisinde, isyan etmeden hayatımızı devam ettirme gayreti içerisine giriyoruz. Bizler yaşadığımız depremden çıkarttığımız derslerle birlikte, hatalarımızı, eksiklerimizi görmek suretiyle bunları giderme gayret ve çabası içerisine giriştik. Bugün geldiğimiz noktada bahsettiğimiz eksiklikler, can kaybına sebep olan belki ihmaller, belki yeterince akıl edemememin getirmiş olduğu durumların birçoğunu beraberce ortadan kaldırmak için mücadelemizi verdik." şeklinde konuştu.

Tören kapsamında Terzibaba mezarlığında depremde hayatını kaybedenler için dualar okundu. Protokol mensupları daha sonra 1992 Deprem Şehitliği'ni ziyaret ederek, şehitliğe çiçek bıraktı. 1992 yılında meydana gelen depremde hayatlarını kaybedenlerin bulunduğu mezarlığa geçen protokol mensupları ve Erzincanlılar, depremde hayatlarını kaybedenlerin mezarına kırmızı karanfiller bıraktı.

13 Mart 1992 Depreminde 20 yaşındaki oğlunu kaybeden ve oğlunu mezarı başında gözyaşı döken Ayten Dabağ, acılarının halen tazeliğini koruduğunu belirterek gözyaşlarına hakim olamadı. Çocuklarının mezarı başında dua okuyan ve aynı acıyı yaşayan Nedim ve İfakat Yıldız çifti, 20 yaşında çocuklarını depremde kaybetmenin acısını hissettiklerini vurgulayarak, "Allah bir daha bizlere bu acıları yaşatmasın." dedi.

13 Mart 1992 günü meydana gelen 6.8 şiddetindeki Erzincan depreminde 653 kişi hayatını kaybetmiş, binlerce ev oturulamaz duruma gelmişti.

Editör: TE Bilisim