Trabzon’un yıllardan beri yapılması için uğraş verdiği Erzincan-Gümüşhane-Trabzon Demiryolu projesi bu günlerde ortaya çıkan yeni bir çalışma ile gündeme oturdu.

Belgesi ile birlikte ortaya çıkan Erzurum(Aşkele) – Rize (İyidere) Demiryolu çalışması Trabzon’da büyük tepkiye neden oldu. Erzincan-Trabzon projesinin Rize’ye kaydırılacağı iddiaları sonrasında açıklamalar peş peşe gelirken Rize tarafı da bu projeye müjde gözüyle bakıyor. 

Haber61 yıllardır yaptığı haberlerle Erzincan-Trabzon Demiryolu’nu gündemde tutmaya devam ederken yeni gelişmeler Haber61 TV ekranlarında masaya yatırıldı.  Erzincan - Gümüşhane - Trabzon Demiryolu Platformu sözcüsü  Mustafa Yaylalı ve Trabzon’un demir yolu hikayesini “Gümüş Kazma” isimli eseriyle kaleme alan Büyükliman Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Gazeteci-Yazar Aydın Gelleci Haber61 Genel Yayın Yönetmeni Levent Ustabaşı’nın sorularını yanıtladı. 

İşte Yaylalı ve Gelleci’nin yartıkları açıklamaların satır başları;

“TRABZON KAMUOYU DEMİRYOLU KONUSUNDA FARKINDALIK KAZANDI”

Mustafa Yaylalı: Trabzon kamuoyu Demiryolu konusunda farkındalık kazandı. Erzincan – Trabzon Demiryolu her anlamda bizim açımızdan savunulabilir oldu. Şuan Trabzon’da demiryolu ile en ufak bir kıpırdanma oluyorsa bu bizim platformumuzun çalışmaları sayesinde.

1880’DEN BUGÜNE KADAR ÇALIŞILAN HATLAR ARASINDA ERZURUM – RİZE HATTI HİÇ OLMADI

Aydın Gelleci: 1880’den bugüne kadar çalışılan hatlar arasında İyidere – Rize hattı hiç olmadı. Ben Rize siyasetini alkışlıyorum. Demiryolu hattını 6 ayda kendilerine aydırmayı başardılar. Aynı zamanda ben bunu Trabzon siyasetinin başarısızlığına bağlıyorum.

“RİZE’NİN 6 AYDA YAPTIĞINI TRABZON ÇOK ÖNCEDEN YAPTI”

Mustafa Yaylalı: Erzurum – Rize Demiryolu hattı bir kılavuz plandır. Koridor çalışmasıdır. Trabzon - Erzincan Demiryolu’nda biz bambaşka bir yerdeyiz.  Trabzon’un bir koridor tartışmasının içinde olması mümkün değil. Trabzon başka bir yerde. Proje bitti artık, yatırım programına alınmasını bekliyoruz. Bizim endişemiz hazır olan bir projenin yanında koridor tartışmaları ile sürecin uzatılmasıdır. Rize’nin 6 ayda yaptığını Trabzon çok önceden yaptı. Trabzon şuanda kazma vurulma aşamasına geldi. Gümüşhane’deki madenleri işletebilmemiz için demiryolu olmazsa olmaz. Bizim öncelikli beklentimiz, biten Erzincan-Trabzon Demiryolu projesinin uygulama ihalesinin 2021 yatırım programına konulmasıdır. Trabzon koridor çalışmaları ile uğraşmamalıdır. 

“KARADENİZ SAHİL YOLUNUN BİR KENARINA DEMİRYOLU EKLENMESİ İMKANSIZ”

Mustafa Yaylalı: Karadeniz Sahil yolunun bir kenarına demiryolu konulması uygun değil. Karayolu ile demiryolunun dönüşleri çok farklı. Bu planlama imkansız. Karadeniz Sahil Yolunun bir kenarına demiryolu eklenmesi imkansız.

“RİZE LOBİSİ TRABZON’DAN DAHA İYİ MÜCADELE EDİYOR”

Aydın Gelleci: Rize son döneme kadar Demiryolu projesi için ortada yok. Rize Lobisi Trabzon’dan daha iyi mücadele ediyorlar. Tebrik etmek lazım. Erzincan – Trabzon Demiryolu yatırım programına alınırsa yine soru işaretleri var. Havalimanına 2. Pist için yatırım programına alındı ödenek ayrıldı ama ortada pist yok. 

“DEMİRYOLU TRABZON’A İNDİĞİNDE GİRESUN VE RİZE’YE GİTMESİ LAZIM”

Dr. Nefi Demirci Hakk'a Yürüdü Dr. Nefi Demirci Hakk'a Yürüdü

Mustafa Yaylalı: Trabzon Havalimanı’nın 2. Pisti 2007’de ihale edildi ama mevcut havalimanı çok başka bir yere geldi yıllar içinde. Uluslararası uçuşlarla terminaller yetmiyor artık. Yaklaşım mesafeleriyle ilgili hiçbir şey yapamıyoruz. Trabzon artık yeni havalimanını konuşuyor. Rize’nin yaptığı 25 Bin ölçekli koridor çalışmasıdır. Trabzon bunu yıllar öncesinde yaptı. Trabzon kamuoyu buna çok sahip çıkması lazım. Trabzon’un demiryolu ihtiyacı çok arttı. Samsun – Sarp ve benzeri tartışmaların bize en büyük zararı Erzincan-Gümüşhane-Trabzon Demiryolunun süresini uzatması oldu. Biz bunu her yerde anlattık. Bundan sonra sadece Erzincan –Trabzon Demiryolunun yatırım programına alınmasına odaklanmalıyız. Bütün sondajlar yapıldı, her şey tamamlandı ve bakanlığa teslim edildi. Demiryolu Trabzon’a indiğinde Giresun ve Rize’ye gitmesi lazım. Kendi içimizde tartışarak enerjimizi kaybetmeyelim. 

“ERZURUM-RİZE HATTININ BAKANLIKTAN YAZISI ŞUBAT’TA GELDİ BİZ ŞİMDİ TARTIŞIYORUZ”

Aydın Gelleci: Ulaştırma bakanlığı Devlet Demiryolu İşletmesinin tartıştığımız hatta ilişkin yazısı 27.02.2020 tarihli Trabzon Büyükşehir Belediyesine yazıldı. Biz bir haftadır tartışıyoruz. Bu tarihe kadar siyasetçilerimiz haberdar oldular mı? Yazının son cümlesi “Demiryolu koridoruna ilişkin görüşünüzü 30 gün içinde verin, vermezseniz görüşünüzün olumlu değerlendirileceği” deniyor. 

“ERZURUM – RİZE HATTI İÇİN TRABZON BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ UYGUN DEĞİLDİR YAZISI YAZDI”

Mustafa Yaylalı: Bakanlığın Erzurum-Rize demiryolu çalışması yazısı bir bölümü Trabzon sınırlarından geçtiği için Trabzon’daki kurumlara da geldi. Trabzon Büyükşehir Belediyesi uygun değildir yazısı yazdı. Planlamada 20’nin üzerinde kurumdan görüş alınır. Bu yazı Trabzon’daki bütün kurumlara yazıldı. Trabzon çok dik bir duruş sergiledi ve bu hattın uygun olmadığını bildirdi. Bir plan değişikliği olduğunda kurul görüşlerin başvurulur ve hepsinde 30 gün süresi vardır. Ruslar Trabzon’a nedende böyle bir ilgi duydular? Çünkü Trabzon çok iyi bir lojistik merkezdir. Ruslar’da Trabzon’a bu özelliğini kullanmak istediler. Batum üzerinden Trabzon Erzurum hattı projelendirdiler. Buradaki hedef askeri amaçlı Erzurum’a gitmek. Şimdi yaptığımız çok farklı. Erzincan GAP ürünlerinin önemli bir kavşak noktasıdır. U ürünlerin hem limana hem de kuzey yarım küre ülkelerine taşınması için Trabzon hattı zorunludur. GAP ürünlerinin Trabzon’a taşınması İskenderun’a taşınmasından daha kolaydır. Bu har Trabzon’a indiğinde tamamlayıcı olması için Giresun ve Rize’ye muhakkak gitmesi lazım. 2021’de yatırım programına alınacağına inanıyorum. Ama bu tür büyük yatırımların zorlayıcısı kamuoyudur. Demiryolu sadece Trabzon’un projesi değildir. 

“HEP BİRLİKTE BÖLGESEL OLARAK BU PROJENİN TAKİPÇİSİ OLALIM”

Mustafa Yaylalı: Sultan Abdülhamid Han’ın arzusunu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün vasiyetini ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sözünün takipçisiyiz. 2021’de Erzincan-Trabzon hattında ilk kazmanın vurulacağına inanıyorum. Beklentimiz bu yönde. Giresun’da Rize’de ilave istihdam oluşturacak ve kalkınacaktır. Hep birlikte bölgesel olarak bu projenin takipçisi olalım. 

Editör: TE Bilisim