Ey Gümüşhane siyasetçileri! Ey Gümüşhane bürokratları! Ey Kürtün halkı! Ey Gümüşhane siyasetçileri! Ey Gümüşhane bürokratları! Ey Kürtün halkı!
Erzurum’da, önceki gün etkili olmaya başlayan kar yağışı aralıklarla devam ediyor. Kar yağışıyla beraber hava kirliği de hissedilir derecede azaldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Erzurum Hava İzleme İstasyonu’ndan alınan verilere göre, bu kış en fazla hava kirliliği 29 Aralık’ta akşam 19.00 ile 23.00 saatleri arasında ölçüldü. Bu tarihte havadaki kirlilik oranı; partikül maddeler (PM10) 880 µg/m³, kükürt dioksit (SO2) 83 µg/m³ oldu. Avrupa Birliği (AB) standartlarına göre ibe PM10 yılda en fazla 35 gün 50 µg/m³’ü aşabiliyor. Bu durum, Erzurum’da hava kirliliğinin AB standartlarına göre 17 kat daha fazla olduğunu gösteriyor.

PARTİKÜL MADDELER KAR YAĞIŞIYLA AZALIYOR

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın internet sitesinde, hava kirliliğiyle ilgili sorulara cevap verilen kısımda, PM10’un insan sağlığına verdiği zararlarla ilgili şu bilgilere ye veriliyor: “PM10, solunum sisteminde birikebilir ve çeşitli sağlık etkilerine sebep olabilir. Astım gibi solunum rahatsızlıklarını kötüleştirebilir, erken ölümü de içeren çeşitli ciddi sağlık etkilerine sebep olur. Astım, kronik tıkayıcı akciğer ve kalp hastalığı gibi kalp veya akciğer hastalığı olan kişiler PM10'a maruz kaldığında sağlık durumları kötüleşebilir. Yaşlılar ve çocuklar PM10 maruziyetine karşı hassastır. PM10 yardımıyla toz içerisindeki mevcut diğer kirleticiler akciğerlerin derinlerine kadar inebilir. İnce partiküllerin büyük bir kısmı akciğerlerdeki alveollere kadar ulaşabilir. Buradan da kurşun gibi zehirli maddeler yüzde 100 olarak kana geçebilir.” İnsan sağlığını tehdit eden PM10 kar yağışıyla birlikte önemli derecede azalıyor.

Meteoroloji’den alınan bilgiye göre; Doğu Anadolu'da hava çok bulutlu, bölge genelinin aralıklı kar yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların Elazığ, Tunceli, Bingöl, Muş, Bitlis, Şırnak, Hakkari ve Malatya'nın Güney ve Doğu ilçelerinde yer yer yoğun kar şeklinde olması bekleniyor. Bölgenin Kuzey ve Doğusunda kuvvetli olmak üzere, bölge genelinde buzlanma ve don olayları görülebilir. Erzurum’da gün içerisinde kar yağışı aralıklarla devam ederken, hava sıcaklığı sıfırın altında 3 dereceye kadar indi. Gece saatlerinde hava sıcaklığının eksi 13 derece olacağı tahmin ediliyor.



Editör: TE Bilisim