İskeçe Festivali'ne Türkiye'den giderek katılanlar ne eğlenmiştir ama!!! İskeçe Festivali'ne Türkiye'den giderek katılanlar ne eğlenmiştir ama!!!
Doğal yaşamdan giderek uzaklaştığımız çağımızda, çocuklarda alerji görülme sıklığı da giderek artıyor. GDO’lu ürünlerle beslenen çocuklarda riskin arttığını söyleyen uzmanlar, şehirlerde yaşayan bireylerin, kırsal alanda yaşayan bireylere göre alerjik hastalıklara daha sık yakalandığını vurguladı.

GDO’lu ürünlerin tüketilmesi sonucu ortaya çıkan alerjiler hakkında bilgiler veren Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. N. Kemal Akpınar, "Alerjik hastalıklar alerjen etkene bağlı olarak tüm yıl boyunca görülebileceği gibi özellikle mevsim değişkenlerinden dolayı belli mevsimlerde daha sık görülebiliyor. Ev tozuna yani akarlara alerjisi olan kişilerde alerjinin temasa bağlı olarak yıl boyunca ortaya çıkabilir. Mevsimsel alerjinin ise mevsim değişkenlerine bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. Kişinin turunçgillere alerjisi varsa kış mevsiminde, polenlere alerjisi varsa ilkbahar aylarında astım ve rinit şikâyetleri artabilir." dedi.

AİLESİNDE ALERJİ OLAN ÇOCUKLAR RİSK ALTINDA

Ailesinde alerjik hastalık olan bir çocukta alerji görülme riskinin daha yüksek olduğunu söyleyen Dr. Akpınar, “Ama alerji, ailede hiç alerjik hasta olmasa da bireysel yatkınlıkla da ortaya çıkabilir.” diye konuştu.

ALERJİDE GDO’LU ÜRÜN FAKTÖRÜ

Son zamanlarda yapılan çalışmalarda şehirlerde yaşayan bireylerde kırsal alanda yaşayan bireylere göre alerjik hastalıkların daha sık görüldüğüne değinen Dr. Akpınar “Mikrobik ve alerjik etkenlere erken dönemde temas eden çocukların savunma sistemi alerjene karşı önlem alır. Geç temas olması durumunda savunma sistemi aşırı duyarlılık gösterip alerjik hastalıklar ortaya çıkabilir. Doğal ortamlardan uzak, daha çok yapay ortamlarda yaşayan çocuklarda daha sık alerji görülebiliyor. Özellikle kapalı-katkılı besinlerle ve GDO’lu ürünlerle beslenen çocuklarda alerjik hastalıklarla ilgili risk artıyor.” ifadelerini kullandı.

ALERJİNİZİ ONUNLA SAVAŞARAK DEĞİL, ANLAŞARAK UZAKLAŞTIRIN

Alerjinin genetik yatkınlığı olan hastalar dışında önlenebilir bir hastalık olduğuna dikkat çeken Dr. Akpınar, “Alerjik hastalıkların nedenleri çeşitli tetkiklerle belirlenebilir. Tanımlı bir alerjen var ise o etkenle temastan korunmak için önlemler alınmalıdır. Hastanın alerjisine göre önlem alması gerekir. Ev tozu-akar alerjisi ve küf-mantar alerjisi olanlarda ev uygun şekilde temizlenip havalandırılmalı, peluşlu-polarlı giysi, oyuncak ve battaniyelerden uzak durulmalı, yüksek havlı halılar olmamalı. Tanımlı bir gıda alerjisi olanlarda o gıda alımından korunmalıdır. Cilt alerjisi olanlarda cilt genelde kuru olduğundan uygun nemlendiricilerle cilt nemlendirilmelidir.” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim