En Önemli Rızık: Beşerî Sermayemiz En Önemli Rızık: Beşerî Sermayemiz
Kamu Denetçiliği Kurumu (Ombudsman) Başkanı Nihat Ömeroğlu, TBMM Dilekçe ve İnsan Haklarını İnceleme Karma Komisyonu'nda yaptığı sunumda, kamu kurumlarında muhatap bulamadıklarından yakındı.

Ombudsman Başkanı Nihat Ömeroğlu, 2013 yılında ortalama 7 bine yakın şikayet geldiğini ve bunların 1528'i hariç tümünün sonuçlandığını, geçtiğimiz yıl ise 5 bin 639 şikayet geldiğini belirtti. Ömeroğlu, "9 ayda 7 bine yakın şikayet geliyor. Bir yıl içerisinde 5 bin 639 şikayet geliyor. Bunda idarelerimizin çok iyi işlediği yönünde yorum da yapılabilir. Yine öz eleştiri yapmak gerekirse kurumsal olarak farkındalığımızın kamuyouna tam yansımadığıyla ilgili bizim de kabahatimizin olduğu söylenebilir." dedi.

Sonuç itibariyle tavsiye kararı verdikleri için uzun yılların getirdiği bir kültürün, birden bire TBMM Başkanlığına bağlı Kamu Denetçiliği Kurumu ile giderilmesinin beklenmemesi gerektiğine dikkat çeken Ömeroğlu, "Bunu bizim olası bir başarısızlığımıza mazeret olarak arz etmiyorum. Ama takdir edersiniz ki dönem dönem mahkeme kararlarının uygulanmadığı, uygulamakta zorluk çekildiği kültürün içerisinde tavsiye niteliğinde karar veren kurumun kararlarına uyum da ister istemez arzu edilen seviyede olmayacaktır. Bu anlamda Meclis'ten destek bekliyoruz." izahını yaptı.

İşlem gören toplam dosya sayısının 7 bin 167 olduğunu dile getiren Ömeroğlu, 819'u hariç çoğunu sonuçlandırdıklarını, en büyük sıkıntılarının bakanlıklarla, kurumlarla çok yoğun bir yazışma ve evrak trafiği olduğu için yazışmalarında muhatap bulma sorunu yaşadıklarını kaydetti.

Ombudsman Ömeroğlu, kurumlara gönderdikleri tavsiye kararlarında üst düzey yöneticinin haberi olmadan kararların kendilerine iade edildiğine işaret ederek, mevzuata boğarak yeterli gerekçenin yazılmadığını dile getirdi.

Ömeroğlu sunumunda, "Polisi ve jandarmayı küçümsemiyorum ama sokakta giderken bile hemen bir şey oldu diye kamu denetçilerini karakola davet etmesi; sanıyorum şık birşey değildir. Biz bir zırhtan ziyade saygınlık istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim