İsrail-İran geriliminde Cihat Yaycı'dan çarpıcı yorum: Bu bir cambaza bak savaşıdır' diyerek Türkiye'yi uyardı İsrail-İran geriliminde Cihat Yaycı'dan çarpıcı yorum: Bu bir cambaza bak savaşıdır' diyerek Türkiye'yi uyardı
Samsun'un Vezirköprü ilçesinde evleri baraj suyu içinde kalan Susuz köyü sakinleri, yeni yıla kendi yaptıkları naylon kaplı barakalarda girecek.

Boyabat Barajı'nın su tutmaya başlamasıyla su altında kalan evlerini bir yıl önce terk eden yaklaşık 72 hane, köyün yukarı kesiminde yaptıkları derme çatma barınaklarda yaşamaya başladı. Kamulaştırma kapsamında, arazilerinin düşük fiyatlarla alındığını ve kendilerine, köylerini kurmak için gösterilen yerin uzak olması nedeniyle mağdur olduklarını belirten köylüler, yeni yıla barakada girmek mecburiyetinde bırakıldıkları gerekçesiyle yetkililere sitemde bulundu.

Hiçbir yetkilinin kapılarını çalmadığını savunan köylüler, gelenlerin de 'Yerlerinizin karşılığında paranızı aldınız, daha ne istiyorsunuz?' diyerek, kendilerini dinlemeden gittiğini, ancak alınan bedellerin yerlere göre çok az olduğunu öne sürdü. Kendilerine 'Samsun'un mültecileri' diyen köy halkı, herkes gibi yeni yıla aileleriyle birlikte sıcak evlerinde girmeyi istediklerini, fakat kimsenin kendilerine sahip çıkmadığını, istediklerini alana kadar da barakalardan çıkmayacaklarını söyledi.

Doğup büyüdüğü yerleri terk etmek istemeyenler ise hayatlarını sürdürmek için köyün dışındaki bir alanda tahta barakalarda yaşamak zorunda kaldıklarını ifade eden köy sakinlerinden Mustafa Çalışmaz, "Burada sıkıntımız çok büyük. Tahta barakalarda tek ve iki gözlü odalarda çoluk çocuk sefil oluyoruz. Bu barakalarda sağlıklı bir şekilde yaşam olmayacağı bir gerçek. Bizim tek isteğimiz köyümüzü kuracak elverişli bir yer gösterilmesidir. Köyümüzün yukarısında bulunan devlete ait yeri istiyoruz, ama orayı bize vermiyorlar. Kamulaştırma kapsamında tarlalarımıza biçilen değer de çok cüzi miktarlardaydı. Bizim en önemli sıkıntımız olan yerleşim yeri sorununun çözülmesini istiyoruz. Burada 72 hanenin hepsi mağdur. Lütfen bizim sesimizi duysunlar." dedi.

Barakalarda yeni yıla bu ikinci girişleri olacağını ifade eden Mehmet Emir, 2012 Türkiye’sine yakışmayan bu durumun 2013 yılında da devam edecek olmasından dolayı çok üzüntülü olduklarını kaydetti. Barakalarda yaşayan aileler arasında çok sayıda mağdur olduğunu sözlerine ekleyen Emir, felçli yatalak bir koşusunun naylon ile kaplanmış barakada kış gününde yaşam mücadelesi verdiğini belirtti.

Editör: TE Bilisim