Whatsapp üzerinden vatan savunması! Whatsapp üzerinden vatan savunması!
Adana’da 14 yıl önce geçirdiği trafik kazasının ardından tekerlekli sandalyeye mahkûm olan genç kadın, 3 aylık robotik yürüme cihazı tedavisiyle bacaklarını hareket ettirmeye başladı.

Adana’da 6 aydır kullanılan robotik yürüme cihazı, ayaklarını kullanamayan vatandaşlara umut oldu. 16 yaşındayken geçirdiği trafik kazası ile tekerlekli sandalyeye mahkûm olan Lütfiye Bahçıvan (30) da özel bir tıp merkezinde robotik yürüme cihazı ile 3 aylık bir tedavi sonucu ayaklarını hareket ettirmeyi başardı. Ayaklarını hareket ettirmeyi ‘süper’ olarak niteleyen Bahçıvan, “Yürüyemeyen bir insan için, bir kefeye dünya diğer tarafa şu anki duygularımı koysanız, şu anki duygularım daha ağır basar. Süper bir şey, yürüyorsunuz, adım atıyorsunuz. Ayaklarınızı kontrol edebilmek, ayaklarınızı hissedebilmek süper. Buraya gelmeden önceki durumumla şimdiki durumum arasında dağlar kadar fark var. Buraya gelmeden önce sol ayağımda hiçbir şekilde hareket yokken, sol ayağıma adım attırdım. Ben bir şey yapmadığımı düşünürken hocam bana imkansızı başardın dedi. Bu benim için çok büyük bir şey. Adım atmak, o duyguyu yaşamak anlatılmaz. Ayaklarım içe doğru eğiklik vardı, onlar düzeldi. Bayağı bir ilerleme oldu. Bunları da 3 aylık bir tedavi sürecinde yaşadım.” dedi.

Anne Necla Bahçıvan ise gazetede robotun reklamını görmesi sonucu kızını getirdiğini anlatarak, “Getirdik, çok şükür Allah’a, çok büyük şeyler yaşadık. Sol bacağında hiç can yokken, sol bacağı canlandı, ayakları içe dönükken ayakları düzeldi. 32 seans aldık. Çok mutluyuz. Tekerlekli sandalyede hayatını sürdürüyor. Herkese de tavsiye ediyorum. Denesinler, umutsuz bir vaka yok.” ifadelerini kullandı.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Arif Akgül ise cihazın Türkiye'de 3-4 yıldır, bölgede de son 6 aydır kullanıldığını ifade etti. Cihazın değişik nedenlerle yürüme yeteneğini kaybeden hastalarda kullanılabildiğini anlatan Dr. Akgül, ''Nörolojik rahatsızlıklar, beyin kanaması, felç inme sonucu sakat kalanlar, trafik kazası ve yüksekten düşme sonucu omurilik hasarı gelişen hastalar, spastik özürlü dediğimiz çocuklar, parkinson ve MS hastaları gibi değişik alt gruplarda kullanabiliyoruz. Burada amacımız hastanın kaybettiği yürüme yeteneğini, yeniden kazandırabilmek. Tabii bunun için omurilikteki hasarın derecesi önemli.” diye konuştu. Robotik sistemdeki hastanın diz ve kalça çevresine robotik motorları yerleştirip, vücuda bir uyarı verildiğini anlatan Dr. Akgül, şöyle dedi: “Görsel uyarı ve yürüme bandı kullanılıyor. Hastanın kaybetmiş olduğu yürüme yeteneğiyle ilgili birtakım beyin ve omurilikte yeni yollar oluşturuluyor.''

Lütfiye Bahçıvan'ın da eylül ayında kendilerine geldiğini dile getiren Dr. Akgül, “Tedaviye başlandığında Bahçıvan'ın sağ bacağında çok az his ve hareket varken, sol bacakta istemli his ve hareket hiç yoktu. Son kontrollerimizde sağ bacakta hareketin arttığını, sol bacakta hareketin başladığını ve sertliğin azaldığını tespit ettik. Başlangıçta ayakları hep içe dönük duruyorken tedavi ile her iki ayağı da adım atarken düz tutabiliyor. Hasta tedavinin başlangıcında hiç yürüyemezken bu tedavinin sonucunda yardımla yürüyebiliyor.'' dedi.

Dr. Akgül, Avrupa ve Kuzey Irak’tan da talepler olduğunu açıklayarak, şimdilik ayaktan hastaları alabildiklerini, yataklı servisin açılmasıyla da bu hastaları kabul edeceklerinin altını çizdi.
Editör: TE Bilisim