Yeni Anayasa devleti yıkmaksa ne yapmalı? Yeni Anayasa devleti yıkmaksa ne yapmalı?
Bitlis’in Tatvan ilçesinde 5 gündür aralıksız devam eden kar yağışı, tipi ve fırtına nedeniyle hayat durma noktasına geldi. Şiddetini arttıran fırtına ağaçları kökünden söktü, otobüs duraklarını çökertti ev ve okulların çatısını uçurdu.

Tüm yurdu etkisi altına alan kar yağışı Tatvan’da tipi ve fırtına şeklinde devam ediyor. Yaşanan tipi ve fırtına nedeniyle okullar bu günde tatil edildi. İlçede her geçen gün şiddetini arttıran fırtına otobüs duraklarını, evlerin ve okul çatılarını uçurdu, Cumhuriyet Caddesi üzerindeki ağaçları kökünden söken söktü. Fırtına nedeniyle kökünden sökülen ağaçlar caddede park halinde olan aracın üstüne düştü. Ayrıca şiddetli fırtına Toki de bulunan Tatvan Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi ve Denizcilik Anadolu Lisesi'nin çatısını uçurdu.

"ÇATILARIN ONARIMI İÇİN ÇALIŞMA BAŞLATILDI"

Tatvan Milli Eğitim Müdürü Mahfuz Bayar, Fırtınadan çatısı uçan okulun çatısında maddi hasar oluştuğunu belirterek, onarım çalışmaları için çalışma başlatıldığını söyledi. Elverişsiz hava şartlarının hayatı olumsuz etkilediği Tatvan’da eğitimin aksamaması için ellerinden geldiğini ifade eden ilçe Milli Eğitim Müdürü Bayar, "Yoğun kar yağışı ve şiddetli tipi ve fırtına tüm yurtta olduğu gibi ilçemizi de etkiliyor. Bun bağlı olarak hava muhalefetinin getirmiş olduğu bir takım sıkıntılar yaşanmaktadır. Şiddetli fırtına nedeniyle ilçemizin Cumhuriyet Mahallesinde bulunan ve toki tarafından yapılan 24 derslikli Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi ve Denizcilik Anadolu Liselerimizin çatı uçtu. Bir takım hasarlar meydana geldi, maddi hasar oluştu. Bu hasarların tespiti ve hasarların bir an önce giderilmesi için çalışma başlattık." dedi.

"EĞİTİME 1 GÜN DAHA ARA VERİLDİ"

Elverişsiz hava şartları nedeniyle Pazartesi ve Salı günü için eğitime ara verildiğini hatırlatan Bayar, hava muhalefetinin devam etmesi nedeniyle Bitlis Valiliğinin kararıyla bu gün de (Çarşamba günü) ara verildiğini açıkladı.

Hava şartlarına bağlı olarak yapılacak olan değerlendirme sonucunda tatilin uzatılıp uzatılmayacağına karar verileceğini kaydeden Mahfuz Bayar şöyle konuştu: "Elverişsiz hava şartları nedeniyle eğitime 2 gün ara vermiştik. Ancak havalar düzelmediği için ve yollar kapalı olduğu için Bitlis Valiliğinin kararıyla bu günde Tatvan merkez ve merkeze bağlı köylerde eğitime 1 gün daha ara verildi. Havaların düzelmesi durumunda Perşembe günü eğitime başlanacak. Ancak bununla ilgili olarak hava şartlarına bakılarak karar verilecektir."

"MERKEZ VE BAĞLI TÜM KÖY YOLLARI KAPANDI"

Kar yağışının yanında şiddetli tipi ve fırtınanın hüküm sürdüğü Tatvan’da merkez’de ki mahalle ve sokakların yanı sıra merkeze bağlı tüm köy yolları ulaşım kapandı. Ulaşım kapanan yolların açılması için özeli idare, kara yolları ve belediye ekipleri geceli gündüzlü çalışmalarını sürdürürken, açılan yolların tipiden dolayı kısa sürede kapanıyor.

"YOĞUN KAR YAĞIŞI, TİPİ VE FIRTINA HAYATI ZORLUYOR"

Karın ana vatanı olarak anılan Bitlis’te hayat zaman zaman durma noktasına geliyor. İki gündür Tatvan - Bitlis ve Tatvan - Güroymak karayolları açılmaya çalışılıyor. Ancak açılan yollar tipiden dolayı kısa sürede kapanıyor. Köylerden ilçe merkezine gelen vatandaşlar çareyi pansiyon ve otellerde konaklamakta buluyor. Yetkililer ise çok zorunlu haller dışında dışarı çıkılmaması konusunda uyarılarda bulunuyor. Karla mücadele ekiplerinin yetersiz kaldığı Tatvan’da öncelik hastaların olduğu köy ve mezralara veriliyor. Hastaların kurtarılması için saatlerce uğraşan karla mücadele ekipleri hastaları kurtararak hastanelere ulaştırmaya çalışıyor.

"KAR YAĞIŞI ARALIKSIZ DEVAM EDİYOR, OTOBÜS DURAKLARI AŞIRI KARDAN ÇÖKTÜ"

Trafik akışının durma noktasına geldiği Tatvan’da aşırı yağışlar nedeniyle yaz sezonunda kurulan birçok otobüs bekleme durağı ise kar ağırlığını kaldıramayarak çöktü. Yollarında kayganlaşması nedeniyle çok sayıda kaza meydana gelirken, anayollarda da uzun araç kuyrukları oluşuyor. Ayrıca Van gölündeki dalgalar nedeniyle Van – Tatvan arasındaki deniz ulaşımında da aksaklıklar yaşanıyor. İskeleye yanaşmak isteyen ve iskeleden ayrılmak isteyen feribotlar dakikalarca dalgalara karşı mücadele ediyor.

"ÇATILARDA 1 METRELİK SARKITLAR OLUŞTU"

Ayrıca yoğun kar yağışı, tipi ve fırtınayla birlikte etkili olan soğuk havalar nedeniyle çatılardan 1 metrelik buz sarkıtları sarktı.
Öte yandan meteorolojiden alınan bilgilere göre ilçede kar yağışı ve soğuk havalar önümüzdeki günlerde de devam edecek.

Editör: TE Bilisim