Milli egemenliğimiz kaldı mı? Milli egemenliğimiz kaldı mı?
Kahramanmaraş’ta Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından başlatılan diş fırçasıyla, tropikal flor jel uygulaması devam ediyor. Halk sağlığı ekiplerinin ilkokullarda başlattığı çalışma kapsamında öğrencilerin ağız ve diş sağlığı flor jel uygulamasıyla korunuyor.

Diş çürüklerinin önlenmesi amacıyla diş hekimleri tarafından Yunus Emre İlkokulu 2'inci ve 3’üncü sınıf öğrencilerine flor jel uygulamalı olarak gösterildi. Sınıflarda öğrencilere ilk olarak diş fırçası dağıtan sağlık ekipleri, daha sonra fırçalara damlatılan flor jelleri öğrencilerin dişlerine sürmesine yardımcı oldu.

İl genelinde 18 ilkokulda yapılacak çalışmayla yılda 6 bin öğrencinin flor jel uygulamasına tabi tutulacağını bildiren Halk Sağlığı görevlisi Diş Hekimi Berna Göçebe, diş çürüklerine karşı florun koruyucu bir etkiye sahip olduğunu söyledi.
Ağızdaki bir kısım bakterilerin diş çürüklerini tetiklediğini anlatan Göçebe, dişlerin bu bakterilerden diş fırçalama alışkanlığıyla temizlendiğini belirtti. Türkiye genelinde ilkokul çağındaki çocuklarda diş çürüğü oranın yüzde 80 olduğunu vurgulayan Göçebe, bu rakamın uygulaması kolay, maliyeti düşük koruyucu bir tedbir olan flor uygulamasıyla yüzde 40’lara indirilebileceğini aktardı.

Flor jel uygulamasıyla elde edilecek yüzde 5’lik bir başarının ülke ekonomisine yılda 1 milyon TL katkı sağlayacağını ifade eden Göçebe, “Flor dişlerde ve kemiklerde bulunan bir maddedir. Diş çürüklerinin oluşmasında en önemli rolü hijyen koşullarına dikkat edilmemesi oluşturuyor. Çocuklarımızda diş fırçalama alışkanlığı yeterli değil. Ülkemizde yüzde 18 oranında dişlerini hiç fırçalamayan çocuklar var. Bu noktada velilere büyük iş düşüyor. Onlara dişimizi fırçalayarak örnek olmamız gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Diş çürüklerinin de diğer hastalıklar gibi bir hastalık olduğunu aktaran Göçebe, sağlıksız bir diş yapısının bireyin tüm organlarını olumsuz yönde etkilediğini kaydetti.

Editör: TE Bilisim