AB, Macar ekonomisine darbe vurmaya hazırlanıyor AB, Macar ekonomisine darbe vurmaya hazırlanıyor
Bank Asya'ya yönelik siyasi gasp operasyonuna tepki gösteren Kültür ve Turizm eski Bakanı, bağımsız İzmir Milletvekili Ertuğrul Günay, hukuksuzluğun sadece muhaliflere değil, ekonominin en tepe noktasına da uzandığını söyledi. Güçlü bir bankayı batırmaya çalışmanın akılla izah edilemeyeceğini vurgulayan Günay, “İçeride güçlü bir bankayı batırmaya çalışıyorsunuz, dışarıda ülkenin itibarını yükselten okulların aleyhinde konuşuyorsunuz. İşini düzgün yapan Merkez Bankası’nı kamuoyunda sürekli azarlıyorsunuz. Bu sağlıklı bir ruh hali ve akılla izah edilemez.” dedi.

Hükümetin Bank Asya’ya karşı uzun bir zamandan beri yönetimini ele geçirmek ve ekonomik olarak zaafa uğratmak için sürdürdüğü gayretlerin bilindiği ifade eden Günay, “Bu gayretler, hem hukuka aykırı hem de serbest piyasa ekonomisinin kurallarına aykırı. BDDK’nın elbette bankalar üzerinde bir denetim yetkisi var ama aylardan bu yana sürdürülen çabalar ve yapılan araştırmalar, Bank Asya’nın böyle bir yaptırımı gerekli kılacak bir tutum ve konum içinde olmadığını herkese gösterdi.” dedi. Bank Asya’ya karşı yapılan girişimlerin ekonomik olarak zaafa uğratmak yerine, mudilerinin ve hissedarlarının daha fazla sahip çıkmasına ve bankanın öz kaynaklarının daha da güçlenmesine yol açtığını vurgulayan Günay, şöyle devam etti: “Fakat siyasi baskılar sonucunda dün akşam, hukuken son derece tartışmalı ve ülkenin genel ekonomisi açısından da son derece sakıncalı bir karar verildi. Bu karar ve uygulama, ülkemizde hukuksuzluğun ve acımasızlığın sadece sokakta gösteri yapan gençlere ya da medyada iktidarı eleştiren kalem ve fikir sahiplerine ya da çeşitli muhalif konumdaki yurttaşlara değil, ekonominin en tepe noktalarına kadar uzanabileceğini ortaya çıkardı. Bu, Türkiye için çok tehlikeli bir gidiştir. Bu gidişten ancak bütün yurttaşlarımızın sıra kendilerine gelmeden seslerini çıkarmaları, itirazlarını yükseltmeleri ve milletçe bir dayanışma sergilemeleriyle çıkılabilir.”

'ERDOĞAN, BANK ASYA’YI EKONOMİK ÇÖKÜNTÜYE ZORLUYOR'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Merkez Bankası’nı (MB) da baskı altında tutmaya çalıştığını ifade eden Milletvekili Günay, “MB’nin 2000’li yıllarda bağımsız bir konuma erişmesi sayesinde, 2008’deki kriz ve diğer bazı dönemlerdeki sıkıntıları atlatabildik ama Sayın Erdoğan, hangi nedenle olduğu bilinmez, MB’yi sürekli baskı altında tutmaya çalışıyor. MB’nin eski başkanı Durmuş Yılmaz, çeşitli uyarılar yaptı. Sayın Erdoğan, saygısız bir biçimde karşılık verdi. MB’yi baskısı altında tutmaya ve yönlendirmeye çalışıyor. Bir bankayı, ‘Anahtarlarını bana getirin’ diyerek çöküntüye zorlamaya çalışıyor. Bunlar ülke ekonomisi açısından son derece sakıncalı. Zaten dışarıdan kaynak gelmesine muhtaç ve hukuksuzluk nedeniyle sermayenin kaçabileceği kırılgan bir yapı üzerindeyiz ama şu anda Türkiye’de akıl, izan ve vicdanın tatile çıkmış olduğunu görüyorum. Bir hırsla, öfkeyle, intikam duygusuyla ülke yönetilmeye çalışılıyor. Bu iyi bir gidiş değil, yani onun için yurttaşlarımız, 'bana dokunmayan yılan bin yaşasın' diyemezler. Bu gidişle hepimize sıra gelecek. Her birimize sıra geldiğinde de eğer öncekilere susmuşsak, artık bizim için itiraz eden de azalacak. Bunu görmemiz lazım. Dünya bunu yaşadı, bundan ders almamız lazım.” diye konuştu.

‘YANLIŞ KARARLAR PİYASALARIN DENGESİNİ BOZAR’

İzmir Ekonomi Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Yetkiner de konuyla ilgili olarak, “Her şey serbest piyasa ekonomisi kuralları içinde yürütülmelidir. Onun dışındaki, serbest piyasa kurallarına uymayan davranışlar, kararlar eninde sonunda piyasaların dengesini bozar, yanlıştır.” dedi.

Editör: TE Bilisim