Yüce Türk milleti ve asil çocuklarına Yüce Türk milleti ve asil çocuklarına
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, "Bu büyük milletin, bu mübarek coğrafyanın, vatanın gelecekte emniyet içerisinde bir yolculuğa tabi olması için geçmişte sahip olduğumuz değerlere, o değerlerin ortaya koyduğu fikirlere sahip çıkması, yeni yetişecek gençlere bu istikameti vermesi hayati derecede önemlidir.” dedi.

Ünlü Düşünür Cemil Meriç’in adı, doğduğu Hatay’da bir okula verildi. Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde açılan Cemil Meriç Anadolu Lisesi'nin açılışına katılan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, “Tarihi birikimlerimizi gelecek nesillere aktarmada başarılı olamadık.” diye ifade etti.

Bu coğrafyada doğup büyüyen ve kendini yetiştiren değerleri yeniden kazanmak için çok önemli bir adım attıklarını belirten Ergin, “Yeni yetişen gençlerin önüne böyle kendini ispat etmiş, bize çok önemli eserler bırakmış bir örnek insan koyarak, içlerinden yeni Cemil Meriç’ler yetiştirebilmek ümidiyle bir çalışmayı başlatmak üzere buradayız.” diye konuştu.

Temeli olmadan yapılan inşaların, ilerde önemli eksikliklerle ortaya çıkabileceğine işaret eden Bakan Ergin, şöyle devam etti: “Geçmişte sahip olduğumuz değerleri anmak, anlamak, yaşamak ve yaşatmak, yeni değerleri birikimlerimizin üzerine koyarak geleceği inşa etmek adına, ihmal ettiğimiz, kaybettiğimiz değerleri tekrar kazanmak, bizim geleceğimizi inşa etme noktasında çok önemli bir erdem ve faaliyettir bu, ben öyle düşünüyorum. Bir bina inşa ederken temelden başlarsınız. Üzerine tuğlaları eklersiniz, çatıya kadar gelir, çatıyı örersiniz. Ama temeli olmayanın, o temel üzerine sağlam bir inşa yapamayanların geleceğinden bahsetmek mümkün olmaz. O açıdan bu büyük milletin, bu mübarek coğrafyanın, vatanın gelecekte emniyet içerisinde bir yolculuğa tabi olması için geçmişte sahip olduğumuz değerlere, o değerlerin ortaya koyduğu fikirlere sahip çıkması, yeni yetişecek gençlere bu istikameti vermesi hayati derecede önemlidir.”

Bakan Sadullah Ergin, dünyanın geleceğini bilgiyi kullananların belirlediğini, ancak millet olarak büyük bir medeniyet ve bilgi mirasının üzerinde bulunulmasına rağmen, bunun gelecek kuşaklara aktarılamadığına vurgu yaptı. Bakan Ergin, şöyle devam etti: “Bugün dünya üzerinde hâkimiyetin ve gücün kaynağı ne petroldür, ne yer altı zenginlikleridir, ne nüfusun çokluğudur. Dünyada bugün egemen olanlar, dünyaya hükmedenler, dünyanın geleceğini yönlendirenler bilgiye sahip olanlar, bu bilgiyi doğru yönde kullananlar ve bilginin verdiği güç ile çevresine hükmedenler dünyanın geleceğini de belirliyorlar. Bu açıdan büyük bir medeniyet mirasının üzerinde bulunan bu topraklar ve büyük bir tarihe sahip olan bu millet, maalesef o tarihin getirdiği birikimleri yeni nesillere aktarmakta maalesef başarılı olamadı.”

Nesiller arasında bilgi alışverişinin istenilen seviyede olmadığına değinen Ergin, uzun süre geçmiş nesillerin birikiminin yeni nesillere aktarılmasının kesikliğinden dolayı sıkıntı yaşandığını kaydetti. Bakan Ergin, “Geçmişte sahip olduğumuz fikirlerin, geçmişte sahip olduğumuz ilmin, irfanın ve sahip olduğumuz medeniyetin bize verdiği gücü tam anlamıyla yansıtamadı isek, sahip olduğumuz o birikimi yeni nesillere aktarmaktaki başarılı olamayışımızdan kaynaklı aksaklıklar yaşadığımızı düşünüyorum.” dedi.

Babasının adının verildiği okulun açılışında konuşan Cemil Meriç’in kızı Prof. Dr. Ümit Meriç de ‘Başbakan'ın da gönlünde Cemil Meriç’in yattığını biliyoruz’ diyerek başladığı konuşmasında, “Türkiye, bugün Başbakanından ortaöğretim kurumu öğrencilerine kadar bütün ülkeye mal olmuş olan Cemil Meriç’in adını bu okulla duyacak. Kültürüne sıkı sıkıya bağlı olan ancak dünya kültürlerine de değer veren bir düşünürdü Cemil Meriç. Ben babama gösterilen bu hürmet ve muhabbetten dolayı bütün insanlarımıza büyük minnet duyuyorum.” diye ifade etti.

Açılış töreninde konuşan Hatay Valisi Celalettin Lekesiz ise 20. Yüzyılda yetişen en büyük düşünürlerden birinin Cemil Meriç olduğunu söyledi. Vali Lekesiz, şöyle dedi: “Cemil Meriç, ülkemizin yetiştirdiği en önemli düşünce adamları arasında yer almaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı ve hayırseverlerin desteklediği her okul daha müreffeh bir geleceğe yapılan katkıdır. Eğitime yapılan yatırım, daha müreffeh bir Hatay anlamına gelmektedir. Bunun için okulda emeği geçenlere canı gönülden teşekkür ediyorum.”

Cemil Meriç’in, öldüğü günden itibaren ölümsüzleşen bir düşünür olduğuna değinen Vali Lekesiz, “Cemil Meriç, öldüğü zaman düşünceleri ve fikirleri onun adını yaşatmaya başladı. Bu sayede o ölümsüzleşti. Bize bıraktığı düşünceleri, bizleri hala bir öğretmen gibi yetiştiriyor, besliyor.” diyerek, onun düşüncelerinin hala insanlara öğrettiği çok şeyler olduğunu anlattı.

Konuşmaların ardından, yapımı tamamlanarak hizmete giren Reyhanlı Cemil Meriç Anadolu Lisesi'nin açılış kurdelesini; Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Cemil Meriç’in kızı Prof. Dr. Ümit Meriç, Hatay Valisi Celalettin Lekesiz ile diğer protokol birlikte kesti.


Editör: TE Bilisim