Andımız'dan Anayasa'ya... Andımız'dan Anayasa'ya...
Gediz Üniversitesi, Türkiye'nin başlıca problemlerinden göçe, bilimsel açıdan mercek tutacak. Bu amaçla Göç Araştırmaları Grubu kuruldu. Yurtiçi ve yurtdışında göçle ilgili çalışmaları bulunan, bazıları uluslararası kuruluşlarda görev almış ikisi İtalyan 11 akademisyen, grupta gönüllü olarak yer aldı. Göç uzmanı Gedizli bilim heyeti, iç ve dış kaynaklı nüfus hareketlerini bütün yönleriyle inceleyecek, toplum ve fert seviyesindeki etkilerini ortaya koyacak. Yıllardır iç göç alan İzmir ise özel olarak araştırılacak. Diğer büyük şehirlerde olduğu gibi İzmir’de de çarpık yapılaşma, sosyal uyumsuzluk, şiddet, kültür çatışması gibi göç kaynaklı sonuçlar ele alınacak, bunların tamamen ortadan kaldırılması ya da hafifletilmesi için gerekenler tespit edilecek.

İzmir sahillerinde çoğu zaman acı ve gözyaşıyla biten, Afrika ve Ortadoğu ülkelerinden Avrupa’ya umut yolculuğu da masaya yatırılacak. Umut tacirleri tarafından kandırılıp hayalleri ve cansız bedenleri Ege Denizi’nin soğuk sularına gömülen kaçakların yaşam öyküleri incelenecek, canını zor kurtaran sığınmacılarla görüşülecek. Gediz Üniversitesi Göç Araştırmaları Grubu, sınırların ötesine de uzanacak; Almanya, Belçika, Hollanda gibi ülkelerin yolunu tutan gurbetçiler ve onların ikinci, üçüncü kuşak temsilcilerinin durumları araştırılacak. Hâlâ Avrupa’da bulunanlarla geri dönenlerin karşılaştığı uyum zorluğu tahlil edilecek. Bu çalışmalar, göç gerçeğinin daha iyi anlaşılmasını sağlayacak ve alınması gereken tedbirlere öncülük edecek.

Gedizli akademisyenler, ilk etkinliği Uluslararası Af Örgütü (UAÖ) ve Mültecilerle Dayanışma Derneği (Mülteci-Der) işbirliğiyle yaptı. Yeditepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nuray Ekşi, UAÖ Türkiye Şubesi Mülteci Hakları Koordinatörü Volkan Görendağ ve Mülteci-Der Başkanı Taner Kılıç’ın da katılımıyla Suriyeli göçmenler krizi konuşuldu. Gediz üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyfullah Çevik, Göç Araştırmaları Grubu’nun tamamen gönüllü bir hareket olduğunu söyledi. İzmir’in ilk, Türkiye'nin sayılı göç araştırmaları merkezlerinden birini kurmak için de harekete geçtiklerini belirten Çevik, “Dün olduğu gibi bugün de ülkemizin ağır bedeller ödemesine yol açan göç gerçeğinin bilimsel incelemesi büyük önem taşıyor. Araştırmalar ışığında ortaya çıkacak sonuçlar, merkezi ve yerel yönetimlere rehberlik edecek, göçe ilişkin sınırlı kaynaklar arasında yerini alacak.” dedi.

Gediz Üniversitesi Göç Araştırmaları Grubu, şu isimlerden oluşuyor: Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Ester Gallo, Yrd. Doç. Dr. Zeynep Şahin Mencütek, Yrd. Doç. Dr. Gaye Güngör, Öğr. Gör. Ela Gökalp Aras ve Arş. Gör. İsmail Muhsin Altıntop, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Emanuelle Massetti ve Öğr. Gör. Betül Balbay, Psikoloji Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Zübeyit Gün, Ekonomi Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Nursel Aydıner Avşar ve Yrd. Doç. Dr. M.Burak Önemli, Hukuk Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Gülsün Ayhan Aygörmez.

Editör: TE Bilisim