İsrail-İran geriliminde Cihat Yaycı'dan çarpıcı yorum: Bu bir cambaza bak savaşıdır' diyerek Türkiye'yi uyardı İsrail-İran geriliminde Cihat Yaycı'dan çarpıcı yorum: Bu bir cambaza bak savaşıdır' diyerek Türkiye'yi uyardı
Türkiye son günlerde bir biri ardına gergedan böceği (Oryctes nasicornis) haberlerine şahit oluyor. Nadir bulunduğu, çok değerli olduğu ve 90 bin dolara satıldığı iddiaları insanların ilgisini çekiyor. Ancak Orman Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'ne bağlı 6. Bölge Müdürlüğü'nden yapılan açıklama iddiaların hiçbirinin gerçeği yansıtmadığını, aksine gergedan böceği bulundurmanın ve satmaya kalkmanın suç olduğunu, cezasının da 38 bin 193 bin lira arasında değiştiğini duyurdu.

Burdur'daki 6. Bölge Müdürlüğü'nden yapılan, son zamanlarda ulusal ve yerel medya organlarında gergedan böceğiyle ilgili 90 bin dolara alıcı bulduğu yönünde haberler çıktığı hatırlatılan açıklamada, hayvanın iddia edildiği gibi nadir bulunduğu ve koleksiyonlar tarafından rağbet gördüğü iddialarını yalanlandı. Bazı Avrupa ülkelerinde nesli azalsa da Türkiye'de ve dünya çapında gergedan böceğinin neslinin tehlike altında olduğuna dair veri bulunmadığı hatırlatılan açıklamada, “Düşünüldüğü gibi bazı koleksiyoncuların çok rağbet ettiği ve bu yüzden binlerce dolan değeri olan bir böcek değildir.” denildi.

Evinde gergedan böceği bulunduranlardan hemen ormanlık alana bırakmaları istenilen açıklamada, bu hayvanı bulundurmanın ya da satmanın biyokaçakçılık suçu olduğuna dikkat çekilerek şu ifadelere yer verildi: “Yerli veya yabancı şahıslarca izinsiz olarak doğadan canlı veya onlara ait parçaların toplanması, koleksiyonunun yapılması veya satışının yapılması gibi eylemlere karışan kişileri 2872 sayılı Çevre Kanunu'nun 9. maddesinin (a) veya (f) fıkraları istinaden biyoçeşitliliğin tahrip edilmesi veya nesli tehdit veya tehlike altında olan nadir bitki ve hayvan türlerine zarar vermekten dolayı aynı kanunun 20. maddesinin (k) bendi uyarınca 2015 yılı için geçerli olan 38 bin 751-193 bin 772 TL arasında idari para cezası uygulanmaktadır.” Açıklamada ayrıca, doğadan bitki, hayvan, böcek ve benzeri materyal toplayanlar görüldüğünde jandarma, emniyet ya da Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün yerel teşkilatlarına haber verilmesi de istendi.

GERGEDAN BÖCEĞİ HAKKINDA BİLGİ

Yazılı açıklamada gergedan böceğiyle ilgili bilgiye de yer verildi. Buna göre gergedan böceği larvalarını çürümekte olan bitkilere bırakır. Larvalar 3-4 yıllık gelişimden sonra erginleşir ve bahar başında ortaya çıkmaya başlar. Uzunluğu 2-4 santimetre arasındadır. Sonbahara kadar hayatta kalır ve kış mevsiminden önce yumurtalarını bırakarak ölür. Bazı Avrupa ülkelerinde nesilleri azalsa da Türkiye ve dünya çapında nesillerinin tehlike altında olduğuna dair veri yok. İngiltere hariç bütün Avrupa, Türkiye, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Asya'da Pakistan'a kadar yayılış gösterir. Havyan geceleri aktiftir. Çürümekte olan bitki artıklarıyla beslenir. Bazı türleri palmiye ağacına zarar verebilir. İnsana zararı yoktur. Koleksiyon değeri olmadığı için binlerce dolar değeri yoktur. Hayvan kışa girmeden öldüğü için yumurtalarını doğaya bırakabilmesine imkan sağlanmalıdır.

Editör: TE Bilisim