Yeni Anayasa devleti yıkmaksa ne yapmalı? Yeni Anayasa devleti yıkmaksa ne yapmalı?
Sonbahar mevsimiyle birlikte soğuk havaya bağlı olarak, özellikle grip ve soğuk algınlığı hastalıklarında artış yaşanıyor. Uzmanlar, bu mevsimde özellikle hijyene dikkat edilmesini tavsiye ediyor.

Hava sıcaklıklarındaki ani değişimlerin grip ve soğuk algınlığı hastalıklarının artmasına sebep olduğunu belirten Elbistan Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Cemal Pazarlı, "Soğuk algınlığı hastalıkları en çok hava değişimlerinin olduğu aylarda ve zamanlarda olur. Bunlardan en önemlisi grip hastalığıdır. Grip diğerlerine göre daha ağır seyreder, daha önemli başka hastalıkları da tetikleyebilir.” dedi. Gribe karşı herkesin aşılanmasına gerek olmadığını dile getiren Pazarlı, “Ama risk grubu dediğimiz gruplar var. Çocuklar, 65 yaş üstündeki kişiler, kronik rahatsızlıkları olanlar, astım, KOAH, bronşit, şeker, karaciğer, böbrek yetmezliği olanlar ve kanser hastalarının aşılanmasında fayda var. Grip viral bir hastalık ve bu kişilerde çok ağır seyrediyor, ağır solunum yetmezliğine neden olabiliyor, bunlar daha da ağırlaşarak ölümle sonuçlanabiliyor.” ifadesini kullandı.

Pazarlı, gribi nezle, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklarla da karıştırmamak gerektiğini belirterek, şu bilgileri verdi: "Gribin belirtilerini bütün vücudun ağrıması, birden ateşin çıkması ve kuru öksürük diye sıralayabiliriz. Bu dönemde hastalar yatak istirahatıyla birlikte bol su, C vitamini, meyve ve sebzeyle beslenmeli. Gripten korunmak için hijyene dikkat etmeli. Bulunduğumuz ortam havalandırılmalı, el temizliğine dikkat etmeli, çok yakın temastan kaçınmalı. Beslenme çok önemli. C vitamini, zengin sebze ve meyvelerle beslenmemize özellikle dikkat etmeliyiz.”

Tedavide sık yapılan hatalarla ilgili de bilgi veren Dr. Pazarlı, “Halk arasında antibiyotiklerin gribal enfeksiyon üzerinde etkili olduğu yönünde yanlış bir inanış var. Ancak antibiyotikler bakteriler üzerinde etkili oldukları için grip tedavisinde hiçbir yarar sağlamazlar. Üstelik zararlı etkilere de sahip olabilirler. Solunum sistemimiz, bünyesinde yararlı bakterileri de barındırıyor. Gelişigüzel kullanılan antibiyotikler ise zararlı mikropları vücudumuzdan atmakla görevli olan bu bakterileri yok edebiliyor. Bunun sonucunda virüsler vücudumuza kolaylıkla girebiliyor ve çeşitli hastalıklara neden olabiliyor. Dolayısıyla, antibiyotikler hiçbir zaman hekim önerisi olmadan kullanılmamalı.” uyarısında bulundu.

Grip aşısı ile koruyuculuk, 65 yaş altındaki sağlıklı erişkinlerde yüzde 70-90 gibi yüksek oranlarda seyrettiği bilgisini veren Pazarlı şunları söyledi: “İleri yaşlarda bu etki yüzde 30-40 oranında azalmakla birlikte, hastalığın hafif geçirilmesi sağlanıyor. Grip aşısının damar yoluyla verilmemesi gerekiyor. Aksi takdirde çeşitli komplikasyonlar gelişebiliyor. Aşı sonrası nadiren hafif geçen nezle türü bir tablo oluşabiliyor. Aşı yapıldıktan sonra enjeksiyon bölgesinde ender görülse de kızarıklık, şişlik, morarma, ateş, kırıklık, titreme, yorgunluk, baş ağrısı, terleme, kas ve eklem ağrıları gibi yan etkiler ortaya çıkabiliyor. Çok rahat tolere edilebilen bu yan etkiler bir iki gün içinde kendiliğinden geçiyor. Ancak bu yan etkilerin dışında başka bir şikayet oluştuğu takdirde mutlaka bir doktora başvurulması gerekiyor.”

Editör: TE Bilisim