Siyasal ve düşünsel bir hesaplaşma! Siyasal ve düşünsel bir hesaplaşma!
 Rusya ile Türkiye arasında yaşanan gerginlik ticarete de yansıdı. Türk mallarının Rusya'ya girişinin durdurulduğu belirtildi.
Rusya ile Türkiye arasında yaşanan gerginlik ticarete de yansıdı. Türk mallarının Rusya'ya girişinin durdurulduğu belirtildi. İstanbul Sanati Odası Başkanı ve DEİK Denetim Kurulu üyesi Adnan Dalgakıran, konu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Dalgakıran, "Bunun çok kalıcı olacağını düşünmüyoruz. Şu anda kriz var.

Her iki ülke de bunun makulünü bulacaktır. Mutlaka çözüm bulacaktır. Çünkü birbiriyle ilişkisi olan, ticaret hacmi 30 milyar dolara ulaşmış iki ülkeden bahsediyoruz. Umuyoruz ki sorun kısa sürede giderilecektir." dedi.  Tempo Tarım'ın sahibi İbrahim Yılmaz ise Rusya'ya gidecek olan kış sezonu kesme çiçeklerinin, havalimanında kaldığını belirtti. Miktarın çok yüksek olmadığını ama sezonun daha yeni başladığını belirtti. Üretimin yüzde 70'ini Rusya'ya yaptığını ve yıllık 1,5 milyon dolarlık çiçek sattıklarını belirtti. Yılmaz, gidişatın kötü olduğunu, TIR sevkiyatlarının ise durduğunu söyledi.

Malı satamayacaklarını ve bu malı eritecek bir pazarlarının olmadığını belirtti. Durumun kötüye gittiğini belirten Yılmaz, sezon başı, bu durumun çok kötü olduğunu belirtti.  Özkul Tarım'ın sahibi Recep Özkul ise, Rusya ile yaşanan gerginliğinin gümrük kapılarının kapanmasına sebep olduğunu belirtti. Yaşanan bu gelişme ile ilgili ellerine resmi bir belge geçmediğini belirten Özkul, “Siparişlerin alınmadığı yönünde duyumlar geliyor. Özellikle sebze meyve sektöründe büyük sıkıntılara yol açacak. Şuanda siparişler alınmıyor. Yola çıkan TIR’larla ilgili de olumsuzluklar ön görülüyor.

Emaraler iyi değil. Bir takım marketlerden sipariş iptalleri söz konusu. Bunlar ne derece gerçekleşecek, gerçekleşmeyecek tam kesin olmamakla birlikte bu tip duyumlar var. Özellikle yaş sebze meyve sektöründe bir tedirginlik var. Bize de bunun çok ciddi anlamda sıkıntıları olur gibi görüyoruz ama her şey netleşmedi daha.” dedi. Antalya Toptancı Sebze ve Meyve Komisyoncular Derneği Başkanı Cüneyt Doğan, ellerinde kesin bilgi olmadığını ama TIR'lar ile mal gönderen Antalya Toptancı Hali'nde tedirginlik olduğunu belirtti. Doğan, sağlıklı bir değerlendirme yapabilmeleri için bir iki gün beklemek gerektiğini  belirtti. 
Editör: TE Bilisim