Gümüşhane özelinde ülke genelinde en büyük erdem, takdir iltifat ve ayakta alkışlanacak davranış hayvancılık başta her türlü üretim faaliyeti olmalıdır. Daha önce defalarca yazdık, çizdik ısrarla üzerine basa basa ifade ettik. Çağrımız Arzular Kabaköy beldesi ve mahallelerinde karşılık bulup tüm şehirde yankılandı. Evet üretim heyecanı gönülleri çıra gibi tutuşturdu. Nasıl bir sevinç aman Allah’ım! Anlatılmaz yaşanır. Nasıl özlemişiz koyun kuzu seslerini süratle icraat ve eylem başladı. Kısa zamanda Kabaköy dağları koyun, kuzu melemesi ile şenlendi. Yarım asırdır çekilen hasret bitti. Dağlar sevgilisi koyunlarla buluştu. Koyunların zil sesleri dağı taşı çınlattı. Manosun taşı uzun zamandır bu yankıyı bekliyordu. Etrafa müthiş bir manevi haz verdi. Anlayan ariflerin ruh ve mana dünyasına müziğin bütün enstrümanlarından daha hoş zevk ve gıda verdi.

KÖYDE SEVİNÇ ÇIĞLIKLARI GÖZYAŞINA DÖNÜŞTÜ

Mütevazi projeye katkı yapan “Çorbada tuzumuz, dağda otlayan meleyen koyunumuz olsun” diyen memleket sevdalıları harekete geçti. Almanya’dan ABD’ye İngiltere’ye ve benzeri ülkenin birçok yerinden köylüler bu sese kulak verdi. Memleket sevdalısı, herkes gelir kazanç hesabı yapmadan adeta kurak toprağın suyla buluşması gibi yanan gönüllere kuruyan toprakları adeta su ile buluşturdu. Hep birlikte Bismillah Allahu Ekber denildi. Allah’ım nasıl bir sevinç ne büyük heyecan? Yaşlı, genç, çocuk koyunların seyrine daldı. Köyde sevinç çığlıkları, gözyaşına dönüştü ve efsane geri döndü. Kabaköylü bir büyük üretim iradesi ortaya koydu. Herkesi candan kutluyoruz. Bu model bir başlangıç, geliştirilmeli, desteklenmeli ve ortak akıl takviye edilmeli. Bu ses Gümüşhane dağlarında yankılanmalı. Meşale asla sönmemeli, umutlar yeşermeli. Dikilen çınar kurumamalı sam yeli sabote edenler engellenmeli bir rahmet sağanağına dönmeli ve benzerlerine örnek öncü olmalıdır. Daha sonra zaman kaybetmeden bu gayret küçükbaş hayvancılık büyükbaş hayvancılık olarak da mutlaka hayata geçirilmelidir. Zorluklarla ferdi bazda hayvancılık dönemi ekonomik olmaktan çıktı artık güçleri enerjiyi birleştirme zamanıdır. Müşterek tüzel kişilikler ve köy işletmesi bazında ortaklıkların yaşama şansı bulacağı yeni dönem için ümit varız. Vatandaş, millet, devlet siyaset ve bürokrat üretim için vardır sempati ile karşılanıp destek sevindiricidir. Mevcut potansiyel macera arayışına girmeden bölge gerçekleri bilim tecrübe ile desteklenip üretenin yolu açılmalıdır. Uyanık geçinen cehalet yürütülmek istenen üretim kervanının yoluna taş koymamalıdır.

BOL KAZANÇ SAĞLAYACAĞINA İNANCIMIZ TAMDIR

Gümüşhane Kabaköy köy içi veya komşu köy itilafları fitne fesat üretmesine engel olunmalı. Komşu civar köylerden herkesin ortak olacağı esneklik ve kolaylıkta hayvancılık üretim hamleleri teşvik ve desteklenmelidir. Koyunculuk projesi şehre model olmalıdır. Kahredici boş köyler adı köy ama sıfıra yaklaşan hayvancılık ve tarımsal üretim utanç vericidir. Artık sosyal devlet sırt üstü yatıp padişahı rüyada görmek değildir. Üretim imkanlarını ve gücünü zorlamak istihdam oluşturmak tarımsal üretimle diğer üretim alanlarına öncü olup ateşlemek hedef olmalıdır. Artık kızıl elma üretimdir. Devlet kapısı en büyük istihdam kapısı olmaktan kurtulmalı. Bunun için tarımsal üretim hayvancılık lokomotif olmalıdır. Bizim şahsen bu gayrete omuz vermek üretim kervanının yola koyulmasını destekleyip mutlu olmaktan başka bir beklentimiz yoktur. Karlı, verimli bir uğraş ve tatmin edici bol kazanç sağlayacağına inancımız tamdır. Ben şahsen özellikle patatesi, kışlık meyveyi, tereyağı, loru, pekmezi ve hoşafı Gümüşhane’den her yıl temin ediyorum. Geçen gün balı gece geç saatte epeyce uzak yere giderek bal üreticisi kardeşimizden aldım. Gümüşhane ürünü tüketmek istiyorum ama oluşan talep makul hacim miktar ve fiyatta olmalı istismara fırsatçılığa dönmemelidir. Bunun için seferber olmak karşılıksız sevdalanmak gerekir bunu ortaya koyanlara selam olsun!

Sabri ŞENEL/ 8.10.2020

‘Millî Mücadele’nin Dinci Muhalifleri’ ‘Millî Mücadele’nin Dinci Muhalifleri’

Editör: TE Bilisim