İstanbul'da iki bakanlık karşı karşıya geldi... İstanbul'da iki bakanlık karşı karşıya geldi...
Gurbetçiler Türkiye’ye gelişlerinde karayolunu tercih etmesi esnafın yüzünü güldürdü. Uçakla geldikleri dönemde, bagaj sorunu nedeniyle daha az alışveriş yapan gurbetçiler, kendi araçlarıyla geldiklerinde ise daha fazla miktarda gıda maddeleri alıyor.

Avrupa’nın değişiklik ülkelerinde yaşayan gurbetçiler, senelik izinlerini memleketlerinde, akrabalarıyla birlikte geçirmek için Türkiye’ye geldi. Gurbetçilerin ilk durak yeri deniz sahilleri oluyor. Akrabalarıyla birlikte Akdeniz bölgesinde izinlerinin ilk haftasını geçiren gurbetçiler, daha sonra baba ocaklarına ulaşıyor. Kayseri’ye gelmeye başlayan gurbetçilerin çoğunluğu karayolunu tercih ederek kendi araçlarıyla gelmesi ise esnafı sevindirdi. Geri dönüş hazırlığına başlayan gurbetçiler, ihtiyaçları olan pastırma, sucuk, peynir, bal, şekerleme çeşitleri ve kuruyemiş almaya başladı. Kendi araçlarıyla gelen gurbetçiler, uçakla seyahat edenlere göre daha fazla miktarda alışveriş yapıyor. Bu durum ise esnafı sevindiriyor.

Kayseri Pazarı Sucuk ve Pastırma Satış Mağazası Sorumlusu Mustafa Şahan, gurbetçilerin ülke dönüş hazırlığında olduğunu ve alışveriş için geldiklerini belirtti. Gurbetçilerin genelde karayolu ile geldiklerini aktaran Mustafa Şahan, “Geçmiş yıllara göre bazı gurbetçi müşterilerimiz daha fazla pastırma sucuk ile gıda çeşitleri alıyor. Karayolu ile geldiklerinde araç imkanından dolayı daha fazla ürün aldıklarını belirtiyorlar. Uçakla yolculuk yapan gurbetçilerimiz ise bagajdaki sınırlamadan dolayı fazla ürün almıyordu.” dedi. Mustafa Şahan, uçakla yolculuk yapanlara Avrupa’daki hava limanlarında yiyeceklerden dolayı sıkıntı oluşturulduğunu dile getirerek, “Özellikle Almanya, Hollanda, Fransa gibi ülkelerde yaşayan gurbetçiler, aldıkları ürünlerin ülkelere sokulmaması için ayrı bir çaba gösterdiğini belirtiyorlar. Hatta yiyeceklere hava limanlarında el konulduğunu bize anlatıyorlardı. Bu yıl ise kendi araçlarıyla gidecekleri için alışveriş miktarını ve çeşidini artırdıklarını ifade ettiler.” şeklinde konuştu.

Mustafa Şahan, gurbetçilerin daha çok pastırma ve sucuk aldığını hatırlatarak, peynir, bal, şekerleme türü, kuruyemiş çeşitlerinden de bol miktarda aldıklarını ifade etti. Alınan ürünleri genellikle vakumladıklarını aktaran Şahan, gurbetçilerin kendi araçlarında ürünlerin serin olması için oluşturdukları özel bölümde koruyarak götürdüklerini ifade etti.

Avusturya’dan gurbetçi bir vatandaş, kendisinin bir ay erken geldiğini ve çocuklarının okulların tatil olmasıyla birlikte yine geleceklerini dile getirdi. Karayoluyla geldiklerini aktaran gurbetçi, uçak biletlerinin çok pahalı olduğunu, 5-6 kişilik ailelerin uçak biletlerini karşılamakta zorlanmasından dolayı bu yıl karayolunu tercih ederek kendi araçlarıyla geldiklerini söyledi. Kendi araçlarıyla gelmelerinin en önemli avantajının dönüş için kendi damak tatlarına uygun gıda ürünlerini daha fazla götürme imkanı sağlaması olduğuna işaret etti.

Pastırma ve sucuk fiyatları ise bu hafta içinde üretici tarafından et fiyatlarına yapılan zam sonrasında yüzde 5 arttı. Artan fiyatlara göre, çeşitlerine göre pastırma fiyatları 70 liradan başlıyor. Büyükbaş hayvanın sırt kısmındaki etten ve bonfileden üretilen kaliteli pastırma ise 95 liradan satılıyor. Sucuk fiyatları da birinci kalitesi 45 liradan başlıyor, onu 35 ve 30 liralık ürünler takip ediyor.

Editör: TE Bilisim