YAD Tonyukuk Danışma Kurulu bildiri yayınladı YAD Tonyukuk Danışma Kurulu bildiri yayınladı
 Hudut birlikleri Güneydoğu’da kaçakçılara göz açtırmıyor. Kaçakçılıkla mücadeleyi artıran güvenlik güçleri, sigara kaçakçılığından yılda 1.2 milyar lira kazanan bölücü terör örgütüne büyük darbe vurdu. Türkiye-Irak sınır hattındaki Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı bazı köyler, kaçakçılıkla ilgili bölgenin “nabzını tutan kritik bölgeler” olma özelliğini taşıyor. Bölgedeki kaçakçılık faaliyetleri bölücü terör örgütünün en önemli gelir kaynaklarından birisi olması nedeniyle örgüt tarafından da destekleniyor. Dağlık ve engebeli bölgeden geçen sınır hattı da bölgede kontrolü zorlaştıran bir diğer unsur olarak dikkati çekiyor.
Sözde gümrükler

Kaçakçılar tarafından kullanılan güzergahlar aynı zamanda teröristlerce de kullanılıyor. Bu güzergahları sınırın güneyindeki kamplara giriş çıkış için kullanan teröristler, sınır dışında oluşturdukları sözde gümrük noktalarında, kaçakçılardan para alıyor. Bölgedeki kaçakçılık türlerinin başında sigara kaçakçılığı geliyor. Kaçakçılar bunun için genellikle katırları kullanıyor. Kaçakçılar, bir katırla yaklaşık 3 bin paket sigara taşıyabiliyor. İki paket sigarayı yaklaşık bir dolara satın alan kaçakçılar, yasa dışı yollarla yurda soktukları sigaraların paketini ortalama 4 liraya satıyor. Böylece kaçakçılar sadece bir katırdan 9 bin lira kar elde ediyor.

Günlük ortalama 500 katırın geçtiği hesaplandığında günlük kazanç 4.5 milyon lira, aylık kazanç ise 140 milyon lirayı buluyor. Bölücü terör örgütü katır başına ortalama 100 dolar alıyor. Geçiş haracı olarak 50 milyon liralık finans elde eden terör örgütünün sigara kaçakçılığından geliri yıllık 1.2 milyar liraya ulaşıyor. Bu arada terör örgütü, köy muhtarlarına ve köylerin ileri gelenlerine gönderdikleri mektuplarla bölge halkını kaçakçılık yapmaları konusunda teşvik ediyor.

393 kaçak yakalandı

Öte yandan, yasa dışı yollardan Türkiye’ye geçmeye çalışan 287 kaçak yakalandı. Sahil Güvenlik Komutanlığı unsurlarınca 66 kişi, Jandarma Genel Komutanlığı unsurlarınca da 40 kişi yakalandı. Genelkurmay Başkanlığı’nın, Kara Kuvvetleri Komutanlığı hudut birlikleri tarafından, hudutlarda yasa dışı geçmeye çalışırken yakalanan şahıslar ve ele geçirilen malzemelere ilişkin verdiği bilgiye göre, Suriye’den Türkiye’ye geçmeye çalışan 154 şahıs yakalandı. Türkiye’den Suriye’ye geçmeye çalışan 122 şahıs da yakalanırken ayrıca hudut hattında, 840 litre akaryakıt, 106 kilogram muhtelif gıda maddesi, 4 bin 320 karton sigara, bir adet motosiklet, 13 kilogram uyuşturucu madde, 15 adet büyük ve küçükbaş hayvan ele geçirildi. Yunanistan sınırında ise Türkiye’den Yunanistan’a yasa dışı yollardan geçmeye çalışan 11 şahıs yakalandı.

Editör: TE Bilisim