Rusların Doğu Karadeniz’i karadan havadan ve denizden işgal ederek Karadeniz’de Rus gemilerinden kalkan helikopterlerin dağlardaki Türk mevzilerini nasıl bombaladıkları Genel Kurmay arşiv belgelerinde kayıtlı. Yaşayanlar anlatmıştır.

Rus ordusunun zaman zaman yörede kahraman direnişle karşılaşmasına rağmen asıl savunma Harşit vadisi yamaçlarında olmuş, Ruslar diz çökmüş geri çekilmek zorunda kalmıştır.

Harşit’e kadar ilerleyip orada durdurulduğunu çok az kimse bilir. Tarihe Karadeniz’in Çanakkale Savunması olarak geçen kahramanca direniş, Harşit vadisi boyunca uzun süre devam etmiş, 250 bin şehit ve 2.5 milyon insanın göç ettiği bölge çok derin acılar yaşamıştır.

Bu tarihi gerçeğin evlatlarımıza öğretilmemesi hüzün vericidir. Onların hatırlanması milli hafızada yer alması milli direnci canlı tutar. Biz hiç bir millete düşmanlık beslemeyen çok asil bir milletiz ama tarihi gerçeklerin çok açık biçimde yeni nesillere öğretilmesi şarttır. Genel tarih bilgisi yanında yaşanılan bölgenin hassaten geçirdiği özel dönemler mutlaka bilinmesi gerekir. Okullarda okutulmalı ve kamuoyu nezdinde konferans, panel, toplantılar düzenlenerek özellikle yazın muharebelerin geçtiği stratejik noktalarda anma, anlama etkinlikleri düzenlenmelidir.

Daha sonra başlayan İstiklal Harbi’nin tüm gazilerinin mutlaka isimleri cadde, sokak ve mahallelere verilmelidir. Mesela Gümüşhane Arzular Kabaköy beldesinin Yemen İstiklal Harbi ve tüm Şehit ve Gazileri yaşatılmalıdır.

Her yıl oralarda toplantılarda hafıza yenilemesi yapılmalı. Kabaköy’den gazi Şükrü Şenel, gazi İbrahim Etmez Yıldız, gazi Tayfur Dal, gazi Salih Şenel; Yemen gazisi Yahya Yıldız, Kore gazileri Yusuf Yıldız, Mehmet Yakut, Mehmet Şenel; Kıbrıs gazileri Fevzi Ezber, Fevzi Taşçı, Ekrem Yakut vb. isimler ilave edilerek çok değerli kişiler ölümsüzleşmeli…

Rus işgalinde Rus üniforması altında Ermeni askerlerin Gümüşhane Pirahmet’te kurdukları Rus karakoluna fakir ahalinin ot getirip satmak isterken alçakça şehit ettikleri Şehit Zühtü Bayır’ın mübarek bedeninin at sırtında Kabaköy’e kanı süzerek getirilip köyde gönüllü kur’an öğretimi yapan babası Bayram Bayır hocanın cenazesini kıldırması hatta o gün köyde değil kalenin köylerinde öğrencilerine kumanya toplarken dönüşte Sakal Ağartan Yokuşu’nu inerken köyde kendi sokağındaki kalabalığı görünce nasıl bir şokun onu beklediğini tahmin bile edemezdi!

Yeni Anayasa devleti yıkmaksa ne yapmalı? Yeni Anayasa devleti yıkmaksa ne yapmalı?

İşgale rağmen gizli kur’an talebesi yetiştiren Bayram hocamızı Kabaköy’ün medrese imamlarını rahmetle saygı ve minnetle anıyoruz.

Mesela yaşayan gazilere sağlığında bu onur yaşatılmalıdır. Bu konudaki hassasiyetleri takip ve takdir ediyor baş tacı ediyoruz.

Güney Doğu şehidi Numan Yakut’un isminin Kabaköy’de ana caddeye verilmesi sevindirici bir icraattır. Bu konuda Arzular Kabaköy belediye başkanımız sayın Çetin Rıza Tanış beye ve katkı yapan herkese yürekten teşekkür ederiz.

Yaz aylarında bu konuda geniş katılımlı tören ve toplantılar yapılarak kamuoyuna mal edilmeli ve milli hafıza yenilenmeli, tarih bilinci güçlendirilmelidir.

Buna benzer icraatların bölgenin ve ülkenin yerel yöneticilerinin en öncelikli görevi olmalıdır.

Zira bu, milli dirence katkı yapar. Bu duygu ve düşüncelerle tekrar hayırlı bayramlar dilerim.

Editör: TE Bilisim