Yüce Türk milleti ve asil çocuklarına Yüce Türk milleti ve asil çocuklarına
Sağlık Bakanlığı, 90 gün projesi ile hastanelerde personel-hasta tuvaleti ayrımına son veriyor. Bakanlığın, hasta ve personel tuvaleti ayrımına son verip tüm tuvaletlerin birleştirilmesi kararına sendikalardan tepki geldi. Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, "90 gün projesi adı altında tuvaletlerle uğraşılmasını anlamak mümkün değil. Hastanelerde tuvaletlerin ayrı olması bir ayrıcalık veya imtiyaz değil, gerekliliktir." dedi.

Sağlık Bakanlığı, Türkiye genelinde tüm kamu hastanelerine hazırladığı 90 Gün isimli yeni projesini gönderdi. Proje 27 ana başlık altında, yaklaşık 500 maddeden oluşuyor. Hastanelerde yapılması planlanan düzenlemelerden biri de personel-hasta tuvaletlerinin birleştirilmesi. Bu konuda gerçekleştirilen düzenlemeye sendikalardan tepki geldi. Tuvalet ayrımının bir imtiyaz olmadığını kaydeden Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, "Öncelikle belirtmek gerekir ki hastanelerde tuvaletlerin ayrı olması bir ayrıcalık veya imtiyaz değildir. Bu enfeksiyon riskini azaltmak ve hastanenin sağlıklı hijyeni için gerekli bir uygulamadır. Hastanelere hergün binlerce kişi gelmektedir. Hergün bu tuvaletleri kullanmak sağlık personeli için risk değil midir? Sağlık çalışanlarının sağlığını riske atmak aynı zamanda hastalarımızın da sağlığını riske atmak değil midir? " şeklinde konuştu.

Tuvaletlerin birleştirilmesi uygulamasının sağlık çalışanlarını rahatsız ettiğini belirten Kahveci, bunun ne vatandaş ne de çalışan memnuniyetine bir katkısı olmayacağını ifade etti.

"SAĞLIK ÇALIŞANLARININ SORUNLARI İÇİN PROJE GELİŞTİRSİNLER"

"Personelin kullandığı tuvaletler altın kaplama değildir. Suyu filan ayrı bir yerden de gelmemektedir. Ortada bir eşitsizlikte yoktur." diyen Kahveci Hizmet vermenin daha da kolaylaşması için yapılan, riskleri ortadan kaldırmayı amaçlayan bazı uygulamaları ayrımcılık gibi değerlendirmenin yanlış olduğunu kaydetti. 90 gün kapsamındaki görevlerden biri olan bu uygulamadan vazgeçilmesi gerektiğini ifade etti.

Tuvaletler yerine sağlık çalışanlarının sorunları ile uğraşsınlar diyen Kahveci sözlerini şöyle sürdürdü: "Hastanelerde tuvaletlerle uğraşmak yerine sağlık çalışanları için neler yapabiliriz onun derdini düşmeliler. Sağlık çalışanlarının yığınla birikmiş sorunları var onları çözmelidir. Uğradıkları haksızlıkları gidermelidir. Bunlar için bir proje hazırlamalıdırlar. Sağlık Bakanlığı'nın bize göre yıllardır ihmal ettiği en önemli görevi çalışanların memnuniyetidir. Uygulamalarında bu görevlerini hatırlamalıdırlar."

Editör: TE Bilisim