Aydınlar Ocağından Gerekli Yerlere Açık Dilekçe! Aydınlar Ocağından Gerekli Yerlere Açık Dilekçe!
Son günlerde etkili olan ve bazı bölgelerde eksi 30 dereceye kadar düşen soğuk hava, taşıtların çalışmasını etkileyebilecek boyutlara ulaştı. Bu konuda çeşitli önlemler alınmasını ve bakım yapılmasını tavsiye eden uzmanlar, küçük tedbirlerle büyük tehlikelerin atlatılabileceğini kaydetti.

Alınması gereken tedbirler hakkında bilgi veren makine mühendisi Umut Barış Balıklaya, "Araç bakımlarının yanısıra motor soğutma suyuna eksi 40 dereceye kadar koruma özelliği bulunan antifriz koyulmalı. Fren, direksiyon, şanzıman, diferansiyel ve yağ bakımı yapılmalı. Kışın akışkanlığı yüksek olan tam sentetik yağ kullanılmalı. Ayrıca akülerdeki asit oranı, balatalar, silecekler, diskler, elektronik aksam, kalorifer ve klima sistemi, kısaca araçtaki bütün mekanizmalar gözden geçirilerek kış mevsimine uygun hale getirilmeli." dedi.

Kış şartlarında arabaların daha rahat çalışması için bazı basit tedbirler alınması ve kışlık bakımlarının mutlaka yapılması gerektiğine işaret eden Ballıkaya, "Kışlık bakım yaptırmamak güvenli sürüşü engeller, yakıt tüketimini ve kaza riskini arttırır. Tüm bunlarla birlikte sabahları çalıştırmak güçleşir. Araç zorlukla çalıştırılsa bile verimli olmaz ve yakıt tüketimi artar. Motor düzensiz çalıştığı için yıpranma fazla olur ve ömrü kısalır." şeklinde konuştu. Kışın donan motoru çalıştırmak için takviye kabloları kullanılması ve ''vurdurma'' yöntemiyle rölantideki arabaya gaz verilmesinin de ciddi zararları olduğunu vurgulan Balıklaya, sürücülerin alması gereken diğer önemli tedbirleri ise şöyle sıraladı:

-Soğuk havalarda motorun ilk hareket, bozuk rölanti ve avans ayarı, stop etme, düşük güç gibi sürüş problemleri serviste giderilmelidir.
-Yakıt sistemindeki nemin donmasını önlemek için depoya ayda bir kez bir şişe buz önleyici katık eklenmesi gerekir.
-Aracın yakıt deposu yarıdan fazla dolu tutulmalıdır. Dolu tutulan yakıt deposu, borulardaki donmayı önleyecektir.
-Motorun yağı ve yağ filtresi, araç standart kataloğunda belirtilen sürelerde (genellikle her 5 bin-10 bin kilometrede bir) değiştirilmelidir.
-Soğutma sisteminin, periyodik aralıklarla kontrolü yapılmalı, özellikle termostatın çalışıp çalışmadığı, kayışların, kelepçelerin ve hortumların sıkılık durumları kontrol edilmelidir.
-Akünün içindeki sıvının seviyesi kontrol edilmeli, eksikse saf su eklenmelidir.
-Türkiye iklim şartlarında azami koruma için yüzde 33 ile 50 arasında antifriz kullanımı şarttır.

Editör: TE Bilisim