Bu günkü Rusya'ya bağlı özerk Türk cumhuriyetleri nasıl bir geleceğe ilerliyor...

Bütün dünyanın salgın ve ABD de yaşanan çatışmalara yoğunlaştığı bu günlerde ben başka bir havayı teneffüs etmeğe çalışıyorum ve çok değişik kokular alıyorum...

Biraz umut, biraz his, biraz temenni veya hayal olabilir ama içimden bir ses yakın zamanda Rusya'da ciddi bir çalkantının işaretlerini vermektedir.

Tarih boyunca belkide hiç olmadığı kadar büyük bir hamle ile Akdeniz'e inen Rusya, hem Suriye cephesinde hem Libya cephesinde adı konulmadan Türkiye'nin direnciyle karşılaşmış ve her geçen gün kan kaybetmektedir.

Bir yandan Moskova merkezli salgın illetiyle uğraşırken bir yandan da petrol fiyatlarının ani, anormal düşüşünün yarattığı/yaratacağı ekonomik sarsıntıyı yönetmeğe çalışmaktadır.

ABD ise, ezeli rakibi Rusya ile kontrol edemediği müttefiki Türkiye'nin dolaylı da olsa birbirini hırpalama, yorma, zayıflatma sürecini izlemekte oluşacak sonuca göre alacağı vaziyeti hazırlamaya çalışmaktadır.

AKP’den kaçarken CHP’ye mi tutulduk? AKP’den kaçarken CHP’ye mi tutulduk?

Bu sürecin sonunda olaki Rusya yeniden parçalanma durumuna evrilir, ve sessizce olgunlaşan bağımsızlık hayalleri, altı özerk Türk devletini bağımsızlığa taşır. Dualarımız, hayallerimiz, böyle bir atmosferde birbirine karışmıştır. Gayret ve dua bizden, takdir yüce Mevlâdan.

Hasan KÜLÜNK / 4.6.2020

Editör: TE Bilisim