Suriyeli ve İranlıların nasıl üniversite hocası yapıldığı ortaya çıktı Suriyeli ve İranlıların nasıl üniversite hocası yapıldığı ortaya çıktı
 Bahçeli'nin seçim gecesi açıkladığı "AKP-CHP-HDP koalisyon kursun" önerisi hayata geçiyor gibi !
Başbakan Ahmet Davutoğlu bugün koalisyon görüşmelerinin ilk turuna başlıyor. Çarşamba günü HDP Genel Merkezi’nde eş genel başkanlar Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş ile bir araya gelecek.

Görüşmeler öncesi HDP eş genel başkanı Figen Yüksekdağ Hürriyet'e konuştu. Yüksekdağ "Olası bir AKP-CHP koalisyonuna zorluk çıkarmayız" dedi. HDP'li Yüksekdağ MHP'li bir hükümet için ise "savaş hükümeti" ifadesini kullandı.

- Mevcut koşullarda sizin için olası tek koalisyon ortağı CHP gibi görünüyor. Ama o birliktelik de matematiksel olarak bir hükümet çıkarmaz.

Seçmen iradesinin bize işaret ettiği bir yol var aslında. Mantıklı olan ve ilk yapılması gereken seçimden birinci ve ikinci parti olarak çıkan AKP ve CHP’nin koalisyon koşullarını zorlamasıdır. Seçim sonuçlarının mantığının doğal sonucu budur.

- MHP lideri Bahçeli de aynı şeyi söyledi. HDP de seçim sonucunun doğal mantığını ‘büyük koalisyon’ ihtiyacı olarak mı okuyor?

Öyledir ama... Siyasetin matematiğinin söylediği bazı şeyler vardır, reel şeyler. Bir tesadüf de değil.

AKP-CHP’NİN DIŞARIDAN DESTEĞE İHTİYACI YOK AMA ZORLUK ÇIKARMAYIZ

- Peki siz AK Parti-CHP hükümetine destek verir misiniz? CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu gönlünden geçenin sizin de destek verdiğiniz üçlü bir formül olduğunu söylüyor.

Biz buna zorluk çıkarmayız. Olası bir AKP-CHP koalisyonunun bizim dışarıdan vereceğimiz desteğe ihtiyacı yok zaten. Kurabilir, güvenoyunu da alabilir. Özel olarak destek olmaya ihtiyaç yok.

AKP-MHP SİYASİ SAVAŞ ALANINI GENİŞLETİR

- AK Parti-MHP seçeneği HDP için ne anlama geliyor?

Bir savaş hükümeti anlama gelir. Bir gerilim ve çatışma koalisyonu anlamına gelir. Bir savaş çıkarmayacaksa bile gerilim ve çatışma siyasetini tırmandıracak demektir. Zaten böyle bir koalisyon kurulmaya kalmadan, AKP’nin şu ara dönemde bile Suriye’ye müdahale hazırlığı olarak değerlendirilen tavrı böyle bir gerilim zeminine Türkiye’nin çekildiğini gösteriyor. Bunun üzerine bir de AKP-MHP koalisyonunu eklerseniz savaş siyasi alanı genişleyecektir, daha da fazla kurumsallaşacaktır. Türkiye’nin böyle bir koalisyona ihtiyacı yok.

Editör: TE Bilisim