Radikal gazetesinden Fehim Taştekin'in sorularını yanıtlayan KCK Eş Başkanı Cemil Bayık, önemli açıklamalarda bulundu. PKK'nın devlet peşinde koşan bir hareket olmadığını belirten Bayık, hedeflerinin ise tüm Ortadoğu halklarının demokrasi ve özgürlük sorunlarını çözmek olduğunu belirtti.

İŞTE RÖPORTAJDAKİ İLGİLİ O KISIMLAR:

* Kuzeyde barışçıl çözüm ararken güneyde askerileşme artıyor. Bu iki farklı yönelimi nasıl yorumluyorsunuz?

BAYIK: PKK kuzeye yaklaştığı gibi diğer parçalara yaklaşmıyor. PKK milliyetçi bir hareket değil. Devlet peşinde koşan bir hareket değil. Kürtleri diğer halklardan koparmaya çalışan, Ulus devleti amaçlayan bir hareket değil. Demokratik toplumu esas alan, halkların kardeşliğini, halkların kendi kültür ve dilleriyle özgürce örgütlemelerini isteyen bir hareket. Belki PKK kuruluşunda devleti amaçlıyordu. O zamanki sosyalizmin paradigması buydu. O paradigma iflas etti. O yüzden demokratik konfederalizmi, Kürt sorununun demokratik yollarla çözümünü, demokratik bir toplumu hedefliyor.

* Peki giderek askeri kapasitenin artması bu konsepte nereye oturuyor?

BAYIK: Bunu savunma konsepti içerisinde görüyoruz. Çünkü Kürdistan’da halklara, dinlere ve mezheplere saldırı var.

* Güneyde geniş bir şeritte konuşlanması PKK’ye siyaseten yeni bir alan yaratır mı?

BAYIK: Bir kere Şengal saldırısından sonra güneydeki durum değişmiştir. Güneydeki siyasetin artık kendisini değiştirmesi gerekir. Toplum var olan siyaseti benimsediğini ortaya koydu.

* Sahadaki operasyonel durumun kalıcı olma ihtimaline gelince;

BAYIK: Biz geldik çünkü Güney Kürdistan’ın kazanımları tehlikeye giriyordu. Buraları kendi kontrolümüz altına almak için gelmedik. Halkın ve partilerin istemi oldu. Bu tehlike devam ettiği sürece güneyde direnmek isteyen herkesle birlikte direneceğiz” dedi. YPG, Özgür Suriye Ordusu ortak operasyon odası kurdu. Suriye’de bu oda üzerinden YPG'ye silah verme, Irak’ta ise peşmergenin silah paylaşımı yoluyla PKK’ye silah verme ihtimali konuşuluyor. Buna dair de Bayık “KDP’nin, KYB’nin aldığı silahları bize vermesi söz konusu değil. Ama ortak eylem yapanlar cephaneyi de silahı da paylaşır.

"SADECE BİR KÜRT HAREKETİ DEĞİLİZ"

* Barış süreci başarıya ulaşsa da gerek stratejik önemi gerek Ortadoğu’daki yeni gelişmeleri dikkate alarak Kandil’in boşaltılma ihtimalini sordum. Yanıt buranın kolayca boşalmayacağına işaret ediyor: “Evrenselliği esas alan bir örgütüz. Sadece bir Kürt hareketi değiliz. Ortadoğu halklarının demokrasi ve özgürlük sorunlarını çözmek istiyoruz.
Ta ilk çıkışta Türkiye’de devrim olmadıkça Kürdistan’da olmaz dedik. Onun için hep ittifaklar aradık.”

Ey Gümüşhane siyasetçileri! Ey Gümüşhane bürokratları! Ey Kürtün halkı! Ey Gümüşhane siyasetçileri! Ey Gümüşhane bürokratları! Ey Kürtün halkı!

* Silahlı süreç aranan ittifakı dinamitleyen bir yol değil mi?

Bayık: Başka yolu yoktu.

(Kaynak: Radikal)

Editör: TE Bilisim