Siyasal ve düşünsel bir hesaplaşma! Siyasal ve düşünsel bir hesaplaşma!
 Hava Kuvvetlerindeki pilot istifaları sıkıntı yarattı. Harbe hazır bir savaş pilotunun yetişme maliyeti tam 15 milyon dolar…

Hava Kuvvetleri komutanlığında 10 yıllık zorunlu hizmetlerini tamamlayan pilotların istifaları sıkıntısı yarattı. Yılda en çok 25-30 savaş pilot yetiştiği ve harbe hazırlık eğitimini tamamlayarak, “Üstün yetenekli Pilot kategorisine geçen bir subayın maliyetinin 15 milyon dolar olduğu bildirildi.

Bugüne kadar Türk Hava Kuvvetleri’nde 80 pilot ilk aşamada istifa etti. İkinci istifa furyasında 30 pilot istifa için emeklilik dilekçesi verdi.

Balyoz davasından 18 yıl hapis cezasına çarptırılan Hava Orgeneral Bilgin Balanlı, bir savaş pilotunun yetişmesi için 15 milyon dolar harcandığını açıklamasının ardından istifa dilekçelerinin Türk Hava Kuvvetlerine maliyeti 1 milyar 650 milyon dolar oldu.

Balanlı, bir savaş pilotunun yetişmesi için 15 milyon dolar harcandığını, gazetecilere gönderdiği mektupta “İftiralarla ihanete uğramış silah arkadaşlarını ve komutanlarını gören TSK mensupları nasıl bir ruh halinde vatan savunması yapacaklar?” diye sordu ve istifaların da, zafiyet yaratacağını belirterek şunları söyledi:

“Çok iyi yetiştirilmiş personelin haksız tutuklamalarla tasfiyesi sebebiyle yaşanan tecrübeli personel zafiyetinin yanı sıra önemli başka bir husus da devletimizin ve milletimizin kısıtlı kaynaklarının heba edilmiş olmasıdır. Bu yıl Hava Kuvvetleri’nden her birisi en az 15 milyon dolara mal olan pilotlardaki istifa sayısına bakılırsa kayıplar daha iyi anlaşılacaktır”

NASIL YETİŞİYORLAR?
Bir savaş pilotu, yetiştirilme sürecinde birçok safhadan geçiyor. Ortaokuldan sonra Hava Lisesi ve ardından da Hava Harp Okulunda eğitim görüyorlar. 4 yıl süren ve 4 mühendislik dalında lisans seviyesinde eğitim verilen Hava Harp Okulundan mezun olan Teğmenler, sağlık muayenesini geçerlerse, pilotaj eğitimi için 2. Ana Jet Üs Komutanlığı Çiğli/İzmir’e gönderiliyor.

Burada 18 ay, üç farklı uçak tipinde eğitim gören adaylardan, F-16’da uçacak olanlar, Harbe Hazırlığı Geçiş Eğitimi için 3. Ana Jet Üs Komutanlığı Konya’ya geliyor. 9 aylık uçuş eğitimi sonucunda başarılı olanlar tam harbe hazırlık eğitimi için, 143. Öncel Filo Komutanlığı Ankara ve 1. Ana Jet Üs Komutanlığı Eskişehir’e atanıyor ve burada tam harbe hazırlık eğitimi alarak kıtalara tayin oluyor. Harbe hazırlık eğitimi de 9 ay sürüyor.

Editör: TE Bilisim